2022-04-01 07:00Pressmeddelande

Länsteatrarnas vårmöte äger rum i Skellefteå 6-8 april

Logotyp Länsteatrarna i SverigeLogotyp Länsteatrarna i Sverige

Två gånger om året samlas styrelseordförande, vice ordförande, vd, teaterchefer och konstnärliga ledare från alla Sveriges länsteatrar till ett möte. Länsteatrarnas vårmöte 2022 äger rum i Sara kulturhus i Skellefteå, med Västerbottensteatern och Länsteatrarna i Sverige som värdar, och med en rad inbjudna talare, bl.a. tidigare ministern Margot Wallström. Temat för vårmötet är ”Valet 2022 och kulturpolitiken”.

Onsdag den 6 april kl. 12 hälsar Länsteatrarna i Sveriges ordförande Robert Uitto, Västerbottensteaterns ordförande Martin Hedqvist och Västerbottensteaterns vd Fransesca Quartey deltagare från länsteatrar i hela landet välkomna till vårmötet 2022. Sedan följer två intensiva dagar med samtal, föreläsningar, diskussioner, mingel och överläggningar.

Kulturpolitikens utveckling från 1974 till idag och dess framtid efter valet 2022 är ämnet för ett samtal mellan Calle Nathanson, vd Folkets hus och parker, Simon Norrthon, ordförande Fackförbundet Scen och Film och Katja Lindqvist, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet. Peter Olofsson, (s) regionstyrelsens ordförande i Västerbotten och Mathias Lafolie, kulturchef i Pajala kommun och f.d. kulturråd i Peking, är inbjudna för att samtala om kultur utifrån sina olika perspektiv. Båda programpunkterna modereras av kulturskribenten Gunilla Kindstrand.  Margot Wallström, f.d. Sveriges kulturminister och utrikesminister, berättar i ett samtal med Västerbottensteaterns vd Fransesca Quartey om sin personliga syn på kulturens betydelse.

Länsteatrarnas vårmöte innehåller som vanligt också ett årsmöte och tid för en utvecklande dialog mellan förtroendevalda och teaterchefer. Dessutom får deltagarna ta del av Västerbottensteaterns aktuella föreställningar Frihet, Jämlikhet och Nalta tro och Rotterdam.

-------------------------------------

Länsteatrarna i Sverige är den nationella organisationen för regional scenkonst i Sverige. Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen genom att skapa mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling och arbeta för att synliggöra och förbättra villkoren för den regionala scenkonsten. Länsteatrarna i Sverige är med sina 21 medlemmar den största aktören inom den regionala scenkonsten i Sverige.

Länsteatrarna i Sverige:
Byteatern Kalmar Länsteater, Dalateatern, Estrad Norr, Folkteatern i Gävleborg, Folkteatern Västra Götaland, Giron Sámi Teáhter, Länsteatern på Gotland, Norrbottensteatern (med Ung Scen Norr), Oktoberteatern, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Regionteater Väst, Scenkonst Sörmland, Smålands Musik & Teater, Scenkonst Västernorrland, Teater Halland, Teater Västernorrland, Ung Scen/Öst, Norrdans, Västanå Teater, Västerbottensteatern (med UngHästen), Västmanlands Teater, Östgötateatern, Örebro Teater.

 

 



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg
Martin Hedqvist
Styrelseordförande Västerbottensteatern
Martin Hedqvist