Den 11 mars 2024 tillträder Johanna Salander som ny konstnärlig ledare på Västerbottensteatern. Hon kommer närmast från Ögonblicksteatern i Umeå där hon är konstnärlig ledare.
- Jag vill ge publiken i Västerbotten möten med konstnärer, berättelser, bilder och erfarenheter som är något helt annat och som breddar bilden av världen. Mitt mål är att bjuda publiken på verkligheter som vi inte tidigare fått se gestaltade, med andra kroppar och tankar än de som vanligen rör sig på scenen, i rum och form som utmanar och bjuder in publiken, säger Johanna Salander, ny konstnärlig ledare på Västerbottensteatern.
Johanna Salander har arbetat som konstnärlig ledare, regissör, dramatiker och skådespelare. Våren 2023 arbetade hon på Västerbottensteatern som regissör för publiksuccén "Handbok för husmödrar”. Hon efterträder Tora von Platen som varit tillförordnad konstnärlig ledare sedan juni 2023.
- Jag är väldigt glad över att Johanna Salander tar det konstnärliga ledarskapet här på Västerbottensteatern, och det här är den roligaste rekryteringen jag gjort. Johanna har sina rötter i Skellefteå och Västerbotten men har varit verksam över hela Sverige. Hennes löfte är att publiken ska utmanas och inte underskattas. Med Johanna kommer vi att ta positionen som Sveriges bästa länsteater, platsen för modig scenkonst som berör, berikar och utmanar, säger Challa Gustavsson, VD för Västerbottensteatern.
-Jag har följt Västerbottensteatern på håll under många år och den spännande utveckling teatern genomgår. Den stora förändring och samhällsomvandling som Skellefteå, Västerbotten och Norrland är på väg in i lockar mig. Jag vill vara en del av den utvecklingen och också låta fler i landet ta del av Västerbottens rika kultur genom turnéer och samarbeten, säger Johanna Salander.
Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.