2019-01-31 07:53Pressmeddelande

Isvakspoesi – årets coolaste tävling avgörs vid vintersim

Fjolårets vinnare Karin Kebbe Helin Foto: Patrick DegermanFjolårets vinnare Karin Kebbe Helin Foto: Patrick Degerman

Vem skriver den bästa dikten på temat mörker, kyla och glädje? Och vem har det coolaste framförandet i en isvak av sin dikt? Det får vi svar på 15 februari i Skellefteå när världscuptävlingen i vintersim invigs.

I samband med invigningen av världscuptävlingen i vintersim i Skellefteå genomförs en tävling i Isvakpoesi i Berättarnas stad, Skellefteå, där deltagarna har chansen att skapa en unik dikt som sedan får framföras stående i en vak i Sveriges kallaste älv. Dikten får ta maximalt 30 sekunder att framföra, något som förmodligen ligger i deltagarnas eget intresse att efterleva. 

Dikten ska skapas på temat mörker, kyla och glädje, om det som berikar livet för alla som bor och besöker våra nordliga trakter. Dessa värden är också drivkraften i föreningen Mörkret och Kylans Glada Vänner, som arrangerar tävlingarna i vintersim. Isvakspoesin genomförs i samverkan med Skelleftebygdens berättarförening och med stöd av Nordiskt Berättarcentrum.

- - - - - - - - - - - - - - 

Kontakt juryordförande: Rose-Marie Lindfors, Skelleftebygdens berättarförening/Nordiskt Berättarcentrum,  tel 070-649 44 39, rm.lindfors@gmail.com

Fakta om tävlingen
Bidrag mejlas till ordföranden i juryn Rose-Marie Lindfors, rm.lindfors@gmail.com senast onsdagen den 13 februari kl.15.00

Under torsdag 14/2 öppnas alla bidrag och en jury väljer ut de sex bidrag som sedan deltar i tävlingen som genomförs fredagen den 15 februari i samband med invigningen som startar kl.18.00.

Vid finalen finns en jury som utser vinnaren. Juryn har följande bedömningskriterier:

– Hur dikten i sin helhet speglar temat

– Den kreativa huvudbonaden

– Coolt performance – hur dikten framförs

Tävlingen arrangeras av Mörkrets och Kylans Glada Vänner, Skelleftebygdens Berättarförening och Nordiskt Berättarcentrum.Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.