2022-02-07 08:57Pressmeddelande

Intensiv vår på Västerbottensteatern

Karatepojken. Foto: LisaLove BäckmanKaratepojken. Foto: LisaLove Bäckman

Regeringen slopar alla covid-restriktioner.
Då kan du se fram emot en ljus och härlig teatervår.
Här är några av föreställningarna att spana in.

Efter regn kommer solsken. När regeringen nu har beslutat att slopa alla restriktioner från och med 9 februari jublas det på många håll i landet. Inte minst på Västerbottensteatern. På onsdag kan de äntligen spela för fulla hus igen.  
– Teatern behövs mer än någonsin, efter två långa pandemiår. Vi behöver hitta tillbaka till känslor, glädje och gemenskap. Nu är det tid att utmana sig själv igen med riktigt bra teater, skratta tillsammans med andra under en improviserad föreställning eller bara njuta av fantastisk och tankeväckande dans, säger Västerbottensteaterns vd, Fransesca Quartey.

Längtar att gå på teater
Västerbottensteatern hoppas och tror nu på ett stort intresse efter biljetter.
– Folk längtar efter att gå och se någonting live igen, i kontrast till att sitta isolerad framför en datorskärm eller se på tv. Människor längtar både efter det sociala som teatern ger och den unika kontakt som uppstår mellan skådespelare och publik.

Trots att det pågått en pandemi har intresset för att gå på teater bibehållits. Bland annat såldes biljetterna till Musikanternas uttåg slut. Nu väntar ett fullspäckat program till våren. Så pass att det är ett av de intensivare som erbjudits på Västerbottensteatern. Om bara en månad är det till exempel premiär för storsatsningen Rotterdam. En förställning som redan gjort succé i London, New York och Los Angeles och prisats för dess fängslande innehåll. Den förväntas bli en av de större publikdragarna i vår.
– Alla borde se den, både unga som gamla. Det är en pjäs som speglar hur det är att vara ung i dag.  En kärlekshistoria om identitet, sexualitet och genus som väcker nya tankar. 

”Får dig att må bra”
I övrigt vill Fransesca Quartey slå ett slag för ett dansrikt utbud och flera föreställningar som får dig att skratta högt.
– Det känns så rätt i tiden med feel good och humor. Det behöver vi nu.   

Men som vanligt bjuds det även på flera tankeväckande pjäser. En är till exempel ”An immigrant’s story” som är en självbiografisk satir om hur det är att vara migrant och hur fördomar och kulturella preferenser kan slå knut på tillvaron.   

Västerbottensteatern kommer vidare att bibehålla generösa ombokningsregler ifall man känner sig sjuk. Detta för att alla ska känna sig trygga att komma till teatern även när restriktionerna slopas. 

Här är några av vårens och sommarens höjdpunkter: 

Karatepojken
Spelas: 9-11 feb
Om föreställningen: En gripande monologföreställning om att gå vidare, växa upp och att förändra sin tillvaro. Med ett klassiskt berättande, musik och kampsport får du hänga med på en resa fylld av skratt, tårar och vrede. Går även att se under en lunch eller en middag för den som önskar det.  

Postmodern cool
Spelas: 13 februari 
Om föreställningen: 80-talet ringde och ville ha tillbaka sin jazzbralla. Under denna dansföreställning bjuds du på en stor portion humor, jazznostalgi och postmoderna teorier. Ett måste för den som vill ha något utöver det vanliga. 

Improviserad Melodifestival
Spelas:
19 februari
Om föreställningen: UngHästen med vänner står åter på scenen tillsammans med det hyllade bandet Mästerskapet. Publiken skriver låttitlarna som dras i stunden, artisterna sjunger improviserat och för glatta livet och publiken bestämmer vem som är årets värdigaste vinnare. Kom i fjäderboa och skråla med i refränger du aldrig hört förut.

Rotterdam
Spelas: 8 mars – 13 april
Om föreställningen: Har redan gjort succé i London, New York och Los Angeles och förväntas bli en av de största publikdragarna under våren. Rotterdam är ett relationsdrama som med varm humor undersöker frågor kring kärlek, genus och sexualitet. 

An immigrant’s story
Spelas: 11 april
Om föreställningen: Ytterligare en dansföreställning som du bör se. Wanjiru Kamuyu tar oss med på en personlig resa med hudnära berättelser om att få sina rötter uppryckta, att vara annorlunda och att desperat försöka hitta sin plats.

Improv Comedy Night 
Spelas: 6 maj
Om föreställningen: Improviserad teater som tar en hel del hjälp av publiken – utan att du som besökare behöver vara rädd för att bli uppsliten på scen. Här bjuds på både humor och allvar. Improv Comedy Night spelas på engelska. 

Wendy & Peter Pan
Spelas: 14 juni – 17 juli
Om föreställningen: Här blandas absurd humor med halsbrytande dramatik, men pjäsen berör även vemod och saknad. Wendy och Peter Pan är en berättelse om att bli vuxen eller att vägra bli det, om att utmana sina rädslor, men också om att ett smärtsamt avsked kan vara nödvändigt för att hitta nya vägar. Men framförallt är det en berättelse om att ge sig hän i sin vildaste fantasi.

Teater + mat
Tillsammans med The Wood hotel serverar Västerbottensteatern både lunch och middag. Samtidigt som du tar del av teater, musik eller berättande. Lunchteater sker på tisdagar och fredagar och middagsteater på torsdagar.  Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.