2020-09-24 19:55Pressmeddelande

Inbjudan till pressträff inför Berättarfestivalen

Berättarfestivalen i Skellefteå 2020 med bl a Stina Wollter. Foto: Anna-Lena AhlströmBerättarfestivalen i Skellefteå 2020 med bl a Stina Wollter. Foto: Anna-Lena Ahlström

Annorlunda. Det är den milda omskrivningen av de tuffa förberedelserna inför Berättarfestivalen i Skellefteå. För att berätta om hur vi hanterat den speciella situationen med pandemin och framför allt för att ge en bild av det högkvalitativa och högintressanta program som ändå skapats bjuder vi in till pressträff tisdag 29/9 kl 10.30 på Västerbottensteatern.

12 oktober startar en vecka fylld av berättarkraft och lyssnarglädje. Det finns många pärlor i programtablån, ett stort engagemang hos alla arrangörer och ett hårt bakomliggande arbete under speciella förutsättningar. Om det och vilka upplevelser som väntar publiken vill vi berätta om. Vilka är veckans highlights? Hur har vi coronaanpassat utbudet? Hur har vi löst återbud och inställda program? Hur har vi samarbetat?

Vilka är där? Ni kommer att träffa några av oss på Nordiskt Berättarcentrum, huvudarrangör för festivalen. Vi kommer också att ta med några vänner från övriga arrangörer och medverkande som får berätta om hur de ser på sin roll i Berättarfestivalen – det är ju i grund och botten ett enda stort samverkansprojekt.

Högst troligt att det även serveras fika. 

Varmt välkomna!

 Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Jonas Lundqvist
Kommunikatör
Jonas Lundqvist