Berättarfestivalen genomförs i år för trettonde gången, men för första gången med Sara kulturhus som festivalcentrum. Men veckan som drar igång 18 oktober bjuder också på festival i hela kommunen som kommer att fyllas med berättarkraft och lyssnargädje i en omfattning som vi aldrig sett (och hört!) förr. Faktum är att utbudet av berättarupplevelser aldrig har varit så stort som i år.
För att berätta (!) om allt detta, om tematiska trådar och nya möjligheter, oblygt basunera ut toppklass på programmet och ge något smakprov på nya former för berättande bjuder vi in media till en pressträff.
Varmt välkommen till Sara kulturhus, onsdag 29/10 kl 10.00. Vi samlas i norra entrén för att sedan söka oss till Scen 5 för fika och samtal.
Medverkar gör festivalgruppen från huvudarrangören Nordiskt Berättarcentrum och en representant för en av de mest aktiva arrangörerna ute i berättarbygden.
O.S.A: Berätta gärna om du önskar vara med eller om du inte har möjlighet att komma.
Tips! kl 18.00 kan ni lyssna till samtal om Sara Lidman. Se nedan. Boka pressbiljett!
Måndag: Musikanternas uttåg repeterar måndag-lördag.
Måndag: UngHästen spelar Viskningar för skolelever måndag-torsdag.
Onsdag: kl 18.00 Sara Lidman – litterärt geni och obekväm sanningssägare. Ett samtal med Ellenor Lindgren, Tomas Marklund och Harald Larsen. Samtalsledare: Västerbottensteaterns dramaturg Tora von Platen. Trappscenen, Sara kulturhus.
Torsdag: kl 12.00 & 18.00 Frihet, jämlikhet o nalta tro som lunchteater och after work. Trappscenen, Sara kulturhus.
Fredag: kl 12.00 Frihet, jämlikhet o nalta tro som lunchteater. Trappscenen, Sara kulturhus.
Fredag: UngHästens föreställning Karatepojken spelas på turné i kommunen.
Fredag: Kl 19.00 Lifsens rot spelas på Scen 4 i Sara kulturhus.
Lördag: Barnkulturdag på Sara kulturhus. Nordiskt Berättarcentrum erbjuder lekfull Workshop i sagoberättande för barn 5-7 år, kl 11.00 & 13.00.
Lördag: kl 14.00 Lifsens rot spelas på Scen 4 i Sara kulturhus.
Söndag: Och på den sjunde dagen vilar vi och laddar för nästa intensiva vecka.
Med reservation för eventuella ändringar.
Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.