Vi hälsar media välkommen till konferensen Lära med berättande – två dagar med femton nordiska experter som delar med sig av erfarenheter och kompetens när det gäller att använda berättande som pedagogisk metod. Konferensen arrangeras av Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern och genomförs i Skellefteå 14-15 februari. Den första konferensdagen dokumenteras av UR så det finns även möjlighet att ta del föreläsningarna i efterhand.
Konferensen inleds av Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, som pratar om berättande som kunskapsbärare och bildningsskapande metod – en historisk överblick. Sedan följer en rad experter som ur olika perspektiv ger bilden av den kraft som finns i att använda berättandet i många olika lärande sammanhang.
Konferensen vänder sig till alla som vill utveckla sin pedagogik, säger Robert Herrala, verksamhetschef på Nordiskt Berättarcentrum:
– Det är en metod som fungerar generellt, därför vänder vi oss till alla som arbetar med lärande, oavsett utbildningsområde, ämne eller nivå – inom förskola, grundskola, gymnasium, SFI, folkbildning eller i andra lärande miljöer.
Vetenskapliga motiv och ett caserace
Konferensens första dag handlar om varför kreativitet och berättande är en viktig del i lärandet. Deltagarna får vetenskapliga motiv och legitimitet – ett fundament att bygga vidare på i rollen som pedagog. Dag två blir ett ”caserace” där en rad konkreta exempel ger tips, inspiration och lust till ett kreativt lärande.
Konferensens första dag dokumenteras och sänds i efterhand av UR. Föreläsningarna kommer alltså att kunna streamas vilket är helt i linje med den funktion som resurscenter som Nordiskt Berättarentrum är säger Robert Herrala.
– En del i vårt uppdrag som resurscentrum är att bidra till spridningen berättandets möjligheter. Den pedagogiska metod som hämtar styrka i berättandet är ett våra verksamhetsområde.Vi arbetar också med berättande som scenisk konstform, som socialt verktyg och som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv.
Mer information om program och medverkande: berattarkonferens.se
Isvakspoesi
När konferensen avslutas finns chans att del av mer intressant berättande. I samband med invigningen av världscuptävlingen i vintersim i Skellefteå genomförs en tävling i Isvakpoesi. Den arrangeras av Mörkret och kylans vänner i samverkan med Skelleftebygdens berättarförening och Nordiskt Berättarcentrum. Under vintersimmet i Skellefteälven finns även Västerbottensteatern på plats för att presentera sitt utbud under våren.
- - - - - - - - - - - - - - -
Lära med berättande
Campus Skellefteå 14-15 februari med start torsdag 14 februari kl 10.00, avslutning fredag 15 februari kl 13.00.
Platsbokning för media: Konferenskoordinator Theresa Eriksson, theresa.eriksson@vasterbottensteatern.se
Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.