2020-04-14 11:16Pressmeddelande

Inbjudan: Pressträff inför produktionsstart av Romeo & Julia

Rome och Julia, Västerbottensteaterns sommarteater 2020. Bild: LisaLove Bäckman.Rome och Julia, Västerbottensteaterns sommarteater 2020. Bild: LisaLove Bäckman.

Inbjudan till digital pressträff inför Västerbottensteaterns sommarteater 2020/21

Västerbottensteatern tror på kulturens fortsatta kraft och drar nu igång produktionen av Romeo & Julia, årets sommarteater med planerad premiär 17 juni. Tanken är att den även ska spelas spelas sommaren 2021. I samband med kollationeringen 20 april bjuds pressen in till en presentation av föreställningen.

Lagom till Västerbottensteaterns klassikerår (och jubileumsår!) har teaterns konstnärliga ledare Bobo Lundén skrivit ett helt nytt manus till klassikernas klassiker – Romeo & Julia. Så vad är då nytt? Allt och ingenting. I Västerbottensteaterns version är Romeo och Julia två vuxna, jämställda människor som möts och blir himlastormande kära. Språket och relationerna är respektfullt uppdaterade och fördjupade men originalberättelsens starka budskap känner vi alla igen – kärleken känner inga gränser.

Föreställningen bjuder också på massor av nyskriven hiphopdoftande sång och musik av Bobo Lundén och Cay Nyqvist – det blir musikteater från början till slut. Även om vi befinner oss i 1600-talets Verona i såväl scenografi som kostym så är musiken modern vilket ger en uppsättning som spänner över 400 år. 

Unik online-träff i samband med kollationering

I samband med kollationeringen 20 april tar tar Västerbottensteatern ett unikt grepp och bjuder in representanter för media till en digital träff där Romeo & Julia presenteras.

Träffen startar kl 10.00 och beräknas pågå ca 30 min. Bobo Lundén, som står för manus och regi, guidar oss genom en presentation där även det övriga konstnärliga teamet medverkar. Media bjuds in till en tidig "behind the scenes" och får smakprov på hur kostym och scenografi kan komma att se ut. Bobo Lundén presenterar även hur han arbetat med sin bearbetning av Shakespeares klassiker och integrerat modern musik i föreställningen. 

Med de speciella förutsättningar som råder idag, då smittspridning av covid-19 skall undvikas, avslöjas också hur upplägget kring teknisk produktion, repetitioner och förställningar läggs upp. Vad som redan nu kan sägas är att det förmodligen krävs en del speciella lösningar...

Efter den digitala träffen finns möjlighet att boka in enskilda intervjuer via telefon eller andra digitala kanaler.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Västerbottensteatern bjuder in:
Pressträff med presentation av årets sommarteater Romeo & Julia

När? Måndag 20 april kl 10.00 - ca 10.30
Var? Online
Förhandsanmälan krävs så deltagare kan bjudas in till digitalt mötesrum
Kontakt och anmälan: Bigitta Bergmark (se kontaktuppgifter nedan)Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.