2019-01-16 07:05Pressmeddelande

"Glupahungern" nominerad till Scenkonstgalan som Årets förnyare

Glupahungern, av och med Ellenor LIndgren, i regi av Lillemor Skogheden. Producerad på Västerbottensteatern. Foto: Patrick Degerman.Glupahungern, av och med Ellenor LIndgren, i regi av Lillemor Skogheden. Producerad på Västerbottensteatern. Foto: Patrick Degerman.

Västerbottensteatern är nominerade till Scenkonstgalan 2019 i kategorin Årets formförnyare för föreställningen Glupahungern, av och med Ellenor Lindgren och i regi av Lillemor Skogheden. 

Scenkonstgalan är det svenska scenkonstpriset som hyllar grupper, konstnärer, föreställningar och initiativ från scenkonstfältet. Scenkonstgalan 2019 är den femte galan i ordningen och äger rum måndag 18 februari på Stora Teatern i Göteborg.

Ellenor Lindgren hade länge burit med sig idén om att utveckla berättargenrén genom att i större utsträckning använda sig av ljud på scenen.
– Jag vill inte se berättandet som en statisk konstform. Jag vill förnya den och genom att arbeta med flera sceniska uttryck, som ljud, hoppas jag vidga bilderna som publiken skapar inom sig under föreställningen. 

Helt team bakom nyskapande föreställning
Glupahungern samspelar berättandet och den speciella ljudbilden med scenografi, musik och kostym. Den nyskapande föreställningen har kommit till genom ett nära samarbete inom hela produktionsgruppen, något som Västerbottensteaterns konstnärlige ledare Bobo Lundén lyfter fram i sin hyllning.
– Det är så roligt att Scenkonstgalan nominerar denna unika berättarföreställning från Västerbotten. Stort grattis till teamet bakom; Ellenor Lindgren, regissören Lillemor Skogheden, Linda Tubler som skapat scenografi och kostym, kompositören Cay Nyqvist och Arnaud Spicq som står för ljuddesign. Ni och föreställningen är värda all uppmärksamhet. Grattis!

Även Västerbottensteaterns VD Fransesca Quartey är förstås glad över denna nominering. 
– Det är vansinnigt roligt och hedrande! Och mycket välförtjänt med tanke på det nytänkande som Ellenor, Arnaud, Lillemor och alla andra i arbetsgruppen tillsammans har utforskat. 

Bakom initiativet till Scenkonstgalan står Scenkonstguiden.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Om Glupahungern
Berättarföreställningen bygger på boken Glupahungern skriven av Bodenfödda Andrea Lundgren. 

Glupahungern rör sig mellan saga och verklighet i ett mystiskt skogslandskap i norra delen av vårt land. Huvudpersonen i berättelsen är Ingrid, hon växer upp i utkanten av en by tillsammans med sina familj. Hon är sin pappa upp i dagen, följer honom vart han går, vad än han gör. Men när Ingrid är kring 8 år dör pappa Erik i skogen under mystiska omständigheter. Ingrid har väldigt svårt att tackla hans död. Hon blir tyst och inåtvänd. Vändningen kommer när hon börjar plantera träd. Men det finns något i skogen som drar....

Ellenor Lindren och Lillemor Skogheden har tidigare tillsammans producerat succéföreställningen Lifsens Rot som spelade mer än 160 bejublade föreställningar över hela landet.

Författare: Andrea Lundgren
Dramatisering: Ellenor Lindgren
Regi: Lillemor Skogheden
Scenografi och kostym: Linda Tubler
Mask: Helena Andersson
Musik & Arrangemang: Cay Nyqvist
Ljus: Tomas Lindén
Ljud: Arnaud Spicq
Medverkande: Ellenor Lindgren

Kontakt Ellenor Lindgren: tel 073-097 56 39

 



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.