Nu kan namnen på årets Berättarkraftstipendiater avslöjas. De kommer från olika delar av Västerbotten för att utveckla sina berättelser och sitt eget berättande med stöd av Nordiskt Berättarcentrum. Berättelserna kommer sedan att framföras under Berättarfestivalen i oktober. Då utses även Årets berättare 2021.
De sju stipendiaterna är Linda Eliasson, Kåge, Lotta Nilsson, Dorotea och Tavelsjö, Anders Holmgren, Örviken, Jasmine Ravaghi, Skellefteå, Harald Larsen, Skellefteå, Elisabeth Zellman, Ursviken och Angelica Lundström, Umeå.
Ändrade planer
Vid två workshops har de förädlat sina berättelser och utvecklat sin egen berättarkonst under ledning av Theresa Eriksson och Lillemor Skogheden, Nordiskt Berättarcentrum. Årets tema är något som alla kan relatera till – Ändrade planer.
Theresa säger att arbetet fungerat bra.
– Vi har haft en fantastisk workshophelg där alla berättare har fortsatt att slipa på strukturen och uppbyggnaden av sina berättelser. Vi har testat olika tekniker och avslutade med en slags masterclass där deltagarna fick ge varandra feedback.
Final på Berättarfestivalen
För Berättarkraftgänget återstår nu en månads eget arbete med berättelserna innan det blir dags för finalen som genomförs lördag 23 oktober under den då pågående Berättarfestivalen. Lillemor Skogheden ser fram emot finallördagen.
– Det kommer återigen att bli en fin Berättarkraftsfinal för både publik och medverkande. Något att minnas!
"Uppmuntra och utveckla det muntliga berättandet"
Berättarkraft är ett stipendium med syfte att uppmuntra och utveckla det muntliga berättandet i Västerbotten. Den som söker till stipendiet och blir antagen får vara med om att ta fram en egen berättelse på årets tema. Detta sker genom två olika workshops, där den första lägger fokus på berättelsen och den andra på hur man kan berätta den. Berättarkraft är ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern och Skellefteå Kraft.
Stipendiet Berättarkraft
Final där Årets berättare utses: Lördag 23/10 kl 13.00 - ca 15.30, Scen 2, Sara kulturhus.
Boka pressbiljett: Jonas Lundqvist, kontaktuppgifter nedan.
Bilden: De sju stipendiaterna. Från vänster till höger: Linda Eliasson, Kåge, Lotta Nilsson, Dorotea och Tavelsjö, Anders Holmgren, Örviken, Jasmine Ravaghi, Skellefteå, Harald Larsen, Skellefteå, Elisabeth Zellman, Ursviken och Angelica Lundström, Umeå.
Ett urval av vad som händer på Västerbottensteatern denna vecka:
Tisdag: UngHästen spelar Viskningar för skolor tisdag-torsdag.
Tisdag: Berättarklubben med berättelser från Nordiskt berättarcentrums Berättarlabbet. Sara kulturhus, Trappscenen kl 19.00.
Onsdag: Biljetter släpps till fler föreställningar av Musikanternas uttåg. (Som repeteras intensivt under hela veckan.)
Torsdag: Teater + mat – När prinsen kom till byn med Gunnar Eklund. Sara kulturhus, Trappscenen kl 12.00 & 18.00.
Fredag: Teater + mat – När prinsen kom till byn. Sara kulturhus, Trappscenen kl 12.00.
Med reservation för ändringar.
Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.