2020-02-07 06:40Pressmeddelande

Briljant Görel Crona med annorlunda bild av briljanta Selma Lagerlöf

Görel Crona i Selmas samlade vrede, Västerbottensteaterns turnéföreställning vårsäsongen 2020. Foto: Ines SebaljGörel Crona i Selmas samlade vrede, Västerbottensteaterns turnéföreställning våren 2020. Foto: Ines Sebalj

I Selmas samlade vrede ger Görel Crona en annorlunda bild av "sagotanten" Selma Lagerlöf.  "En briljant skådespelare som gestaltar en briljant författare! Ett måste att se!", säger Västerbottensteaterns konstnärlige ledare Bobo Lundén om varför Västerbottensteatern valt just denna föreställning för vårens turné i länet. På måndag är det nypremiär i Umeå.

Selmas samlade  vrede är en monolog som presenterar en annorlunda bild av Selma Lagerlöf. Vi får möta barnet, tonårsflickan, studenten och kvinnan som är beredd att göra avkall på allt för att skriva.

Vi får uppleva Selmas passioner och besvikelser, följa hennes kamp för kvinnors rätt på samhällets alla områden och höra hennes öppenhjärtliga självinsikter som inte räds det innersta mörkret.

Görel Crona har fått goda recensioner när Selmas samlade vrede tidigare spelats runt om i Sverige. ”...ett fantastiskt porträtt av Selma Lagerlöf! Det är inte bara vrede – det är väldigt mycket kärlek också!” som det bland annat har sagts om föreställningen. 

Turné i länet – från Gräsmyr till Hemavan
Föreställningen har tidigare spelats på Västerbottensteatern vid ett par tillfällen, men nu blir det turné i länet. Nypremiär i Umeå med lunchteater måndag 10 februari på Studion, Folkets hus. Sedan turnerar Görel Crona i länet för föreställningar i Gräsmyr, Rundvik , Malå, Vilhelmina, Gunnarn och Hemavan samt i Piteå norr om länsgränsen. 13-14 februari spelas Selmas samlade vrede på Västerbottensteatern i Skellefteå.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Selmas samlade vrede
Skådespelare: Görel Crona
Text: Margareta Skantze
Regi/skådespeleri: Görel Crona
Producent: Görel Crona produktion
Turnélagd i Västerbotten av Västerbottensteatern

Se länk nedan för spelplan mm.Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Birgitta Bergmark
Press- och planeringsansvarig
Birgitta Bergmark