2019-04-05 05:50Pressmeddelande

Berättarklubb – premiär för nytt koncept i väntan på Berättarfestivalen

Berättarklubb på Västerbottensteatern med bl a Gunnar Eklund, Kerstin Andersson, Sonja Lindblom, Berättarkraft-stipendiaten Åsa Lindström-Öberg och musikern och textskrivaren Olov Antonsson.Berättarklubb på Västerbottensteatern med bl a Gunnar Eklund, Kerstin Andersson, Sonja Lindblom, Berättarkraft-stipendiaten Åsa Lindström-Öberg och musikern och textskrivaren Olov Antonsson.

Många lider kanske av "festivalabstinens" när nu Berättarfestivalen i Skellefteå är flyttad till hösten. Men då finns det lindring att söka i form av Berättarklubb på Västerbottensteatern. Tisdag 9 april är det premiär för detta nya koncept som bland annat innehåller Livsberättelser och Olov Antonsson med sin musik och berättande texter. Arrangör är Nordiskt Berättarcentrum i samarbete med Skelleftebygdens berättarförening.

Berättarklubb är en kväll med berättelser och musik, en minifestival för de som otåligt väntar på Berättarfestivalen. För Nordiskt Berättarcentrum är det ett sätt att öppna upp scenen för fler berättelser än de som produceras på Västerbottensteatern, säger Lillemor Skogheden, berättarkonsulent på Nordiskt Berättarcentrum och programansvarig för kvällen.
– Jag ser det som ett demokratiprojekt, det är en möjlighet för oss att visa att det finns så många berättelser – alla människor berättelser är värda att lyssna på.

Livsberättelser 
På scenen möter vi bland andra Gunnar Eklund, välkänd och uppskattad, och Marina Georgescu. Dessutom får vi ta del av Livsberättelser från Malin Andersson, Åsa Lindström-Öberg, Kerstin Andersson, Sonja Lindblom och Margaretha Hörnqvist. De bjuder på allt från livsbetraktelser till barndomsupplevelser och en hel del däremellan.

"Livsberättelser" behöver inte alls innebära att det är svart och tungt, som kanske många tror, menar Lillemor Skogheden.
– Tvärtom, här ryms väldigt mycket positivitet! Visst är det starka berättelser och upplevelser, men vi får även ta del av glada och lyckliga historier. Det som händer en sån här kväll är att man som publik får spegla sig i berättelserna och känslorna. Man blir glad och lättad att få höra att man inte är ensam i världen. Det är inte terapi, men som publik är man med om nåt magiskt när människor delar med sig av sina erfarenheter. 

Västerbottens Håkan Hellström?
Musikalisk gäst är Olov Antonsson. Han har av Po Tidholm recenserats med orden ”gör för Umeå och Skellefteå vad ’Känn ingen sorg för mig Göteborg’ gjorde för Håkan Hellströms hemstad”. Olov berättar historier med sin musik, berättelser förankrade i Västerbotten.

Samverkan inom berättarrörelsen
Berättarklubben arrangeras av Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, i ett nära samarbete med Skelleftebygdens berättarförening och med stöd av studieförbundet Bilda.
– För oss är det viktigt med den lokala förankringen och att utveckla samarbetet med berättarrörelsen på alla nivåer, säger Robert Herrala, verksamhetschef vid Nordiskt Berättarcentrum.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Berättarklubb tisdag 9/4 kl 18.00 
Scen: Västerbottensteatern
Medverkande: Gunnar Eklund, Marina Georgescu, Malin Andersson, Åsa Lindström-Öberg, Kerstin Andersson, Sonja Lindblom och Margaretha Hörnqvist samt Olov Antonsson som musikalisk gäst.
Längd: ca 2,5 timme
Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum i samarbete med Skelleftebygdens berättarförening och studieförbundet Bilda.

Pressbilder finns att ladda ned i vårt pressrum. Länk nedan.

 



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - NORDISKT BERÄTTARCENTRUM, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.