2017-04-09 15:55Pressmeddelande

Berättarfestivalen summeras med positiv prognos

null

Folkligt, festligt, fullsatt. Men också plats för eftertanke och omtanke med stöd i berättandets kraft. Så formulerar ledningen för Berättarfestivalen i Skellefteå en första summering när berättarveckan idag avslutas.

Det är för tidigt att redan nu kunna få en komplett uppgift hur många besök festivalen har haft, men prognosen är positiv säger projektledaren Jonas Lundqvist:

– Vi har själva kunnat konstatera och även fått in rapporter om att "fullsatt" är ett mycket vanligt svar på frågan om besöksantal. Årets omfattande programutbud är för oss en kvalitetsfråga. Med många event och många besökare på dessa vet vi därför att vi uppnått en viktig del i festivalens syfte – att verkligen nå ut till många med berättarupplevelser.

I skuggan av en tragedi – "berättandets kraft blir nu ännu viktigare"
De tragiska händelserna i Stockholm under fredagen påverkade givetvis även genomförandet av Berättarfestivalen, men beslutet att fortsätta som planerat var ändå givet. Att stödja sig på berättandets kraft blir nu ännu viktigare, säger programkoordinator Rose-Marie Lindfors:

– Många har reflekterat kring att i själva berättandet finns så mycket gott, om man använder det i det godas tjänst. Det väcker tankar om hur berättandet kan skapa förståelse för varandra, hur det kan bygga broar, hur det göder nyfikenhet, sammanhållning och gemenskap. Därför genomförde vi festivalen enligt planerat program.

Rekordprogram skapat av många arrangörer i samverkan
Berättarfestivalen är ett lagbygge där en mängd olika arrangörer har skapat årets programutbud, det mest omfattande i festivalens nioåriga historia. Cathrine Enqvist är Studieförbundet Bildas programansvariga i Skellefteå och hon ser Berättarfestivalen som en bra chans att nå ut till nya målgrupper:

– Utifrån Bildas perspektiv så är festivalen en fantastiskt bra tillfälle till synlighet och att skapa nya kontakter, vi når ut till många människor som vi inte nått tidigare. Det är ett unikt tillfälle att få berätta om Bilda, också utifrån annat som vi gör.

Mötesplats för berättarbranschen
Robert Herrala
är Västerbottensteaterns representant i festivalledningen. Han gläds åt att Berättarfestivalen blivit en mötesplats för berättarbranschen med många starka personligheter från både när och fjärran.

– Jag bär främst med mig mötet med alla berättare som vågat bjuda in oss i sina liv och sina drömmar. Det krävs mod att göra det. Glädjen som lyser i deras ögon efteråt, när de ändå vågat språnget och får publikens uppskattning, är min största belöning som arrangör.

Berättarfestivalen 2017 har bjudit på både internationella och västerbottniska världsartister – en blandning av irländsk, belgisk och nordisk berättarkonst, varvat med starka personligheter som Frida Hyvönen, Frida Selander, Stina Oscarson och årets vinnare av Berättarkraftstipendiet Åsa Lindström-Öberg.


Magisk föreställning
En av de gästande berättarna var Johan Theodorsson. Tillsammans med musikern Anders Peev har han bland annat haft premiär på En bit av mig, en föreställning byggd på nyanlända barns och ungdomars egna berättelser. Johan ger en bild av en föreställning i Jörn: 

– Vi blev lite nervösa innan föreställningen då vi såg tuffa tjejer och killar som inte tog av sig ytterkläderna och som satt med dömande blickar, många av dem nyanlända. Men det blev en fin och mycket intim föreställning där alla i lokalen är med från start till mål. Magiskt. Det är en av flera saker som gett oss inspiration under festivalen. Att lyssna på alla kollegor och dessutom få möjlighet att prata med dem om deras föreställning är otroligt givande.


Nu kommer Berättarfestivalen 2017 att summeras, besöksstatistik sammanställas och en utvärdering ske. Sedan börjar planeringen inför framtiden. 

Mer information kommer inom kort.

 

Berättarfestivalen 2017 genomförs 3-9 april i Skellefteå. Det är en vecka fylld med mer än etthundra berättarupplevelser. Evenemanget är ett samverkansprojekt mellan olika aktörer som vill ta vara på den starka berättartraditionen i regionen och skapa en arena för den i Berättarnas stad Skellefteå och Västerbotten. Huvudarrangörer till festivalen är Kultur Skellefteå, Skellefteå museum, Västerbottensteatern och Västerbottens museum i samverkan med en mängd olika lokala aktörer. Den första festivalen genomfördes 2009. Huvudfinansiärer för festivalen är idag Skellefteå kommun och Region Västerbotten.



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.