Tioårsjubilerande Berättarfestivalen i Skellefteå inleds idag med festlig invigningsshow. På scenen serveras en allians av berättarkonst, musik, bild och akrobatik. Tillbakablickar på några av festivalhistoriens tidigare höjdpunkter mixas med nya, spännande berättare och uttryckssätt.
På scenen möter vi en samling artister av högsta klass:
Marianne Folkedotter, scenberättare och Sveriges enda berättarantikvarie återvänder till sitt älskade Västerbotten genom föreställningen med samma namn, i sällskap med fotografen Sune Jonssons bilder och musikerna i världsklass Jonas Knutsson och Johan Norberg.
Andreas Risán, spelar egna låtar på fiol och hardangerfela och berättar om en svensk spelmans äventyr i Norge.
Nell Phoenix, Londonbaserad berättare med världen som arbetsfält besöker Skellefteå för första gången.
Ellenor Lindgren, högaktuell dramatiker och berättare (aktuell med Glupahungern) som denna kväll återknyter till sitt stora genombrott Lifsens rot av Sara Lidman.
Kajsa Bohlin, mångbegåvad nycirkusartist som vill att både akrobatik och berättande ska utövas på scenen. Samtidigt!
Frida Selander, singer-songwriter, kommer direkt från hyllad premiär av sin föreställning Går du på känsla är du alltid i tid.
Thomas Andersson, spelman och berättare som numera även är utsedd till hedersdoktor vid Umeå universitet för sitt livslånga arbete som traditionsbärare och scenartist.
Invigningstalare är kommunalrådet Lorents Burman, kommunalråd med berättande som bisyssla.
Kvällens värdar är Robert Herrala, verksamhetschef vid Nordiskt Berättarcentrum och Malin Åberg, Berättarfestivalens programgrupp.
130 upplevelser av berättarkraft och lyssnarglädje
Jubileumsinvigningen sparkar igång en hel vecka med berättarkraft och lyssnarglädje med cirka 130 upplevelser under 7 dagar på 13 orter i Skellefteå kommun.
_____________________________________
Tid & plats: Nordanåteatern, Skellefteå, måndag 9 april kl 19.00 Mer info »
Pressbilder från invigningen publiceras i nyhetsrummet efter föreställningen i kväll.
Pressbiljetter och information: Jonas Lundqvist, tel 070-35 65 008, jonas@berattarfestivalen.se
Den tionde Berättarfestivalen genomförs 9-15 april 2018 i Skellefteå. Målsättningen är att skapa en vecka fylld med mer än etthundra berättarupplevelser. Ny arrangör är nyetablerade Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå, en del av Västerbottensteatern.
Det är Skellefteå kommun som givit Västerbottensteatern uppdraget att etablera Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har dessutom projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.
Mer information om Nordiskt Berättarcentrum presenteras när verksamheten har kommit igång.
Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.