2023-10-12 11:15Pressmeddelande

Berättarfestivalen firar 15 år - i Saras fotspår!

Kollage över några av Berättarfestivalens föreställningar.Berättarfestivalen 2023 erbjuder över 150 programpunkter under dagarna 16-22 oktober.

Sedan starten 2009 har Berättarfestivalen inneburit en vecka fylld med berättarkraft och lyssnarglädje – i hela Skellefteå kommun. Anledningen till att den överlevt så länge stavas ”samverkan”. I år då festivalen firar 15 år är inget undantag. 

Nordiskt Berättarcentrum är sedan 2018 huvudarrangör men samarbetet med lokala arrangörer och andra kulturaktörer är avgörande för festivalens framgångar. Tillsammans med ett 50-tal lokala aktörer fylls berättarveckan 2023 med dryga 150 program. Förra året slogs publikrekord med mer än 10 000 besökare och huvudarrangören hoppas på minst lika många besökare i år. Det blir ett brett program med allt från berättarkonserter, boksläpp och författarsamtal till öppna repetitioner och internationella gästspel. 

- Parallellt med programaktiviteterna arbetar vi även långsiktigt för att utveckla och stärka berättandet i regionen. Festivalen fungerar dessutom som en mötesplats för berättarbranschen i regionen, landet och övriga Europa, berättar festivalens producent Monica Lindgren. Särskilt glada är vi över att få hit Musikteater Unna med sin föreställning “Balkan Epic”. 

Festivalvecka i Sara Lidmans fotspår
Berättarfestivalen 2023 - den femtonde i ordningen - genomförs 16–22 oktober och årets tema, ”I Saras fotspår”, är en hyllning till Sara Lidman som i år skulle ha fyllt 100 år.  

- Självklart vill vi fira Sara och parallellt med olika Sara-program på flertalet orter så hyllar vi också andra, starka, kvinnor som gått före. Det blir föreställningar om både Mimmi Helamb, Signe Aurell och Emily Dickinson. Sara skulle ha trivts, säger Monica. 

Hela festivalen bygger på att det ska finnas något för alla åldrar. I programmet blandas inbjudna konstnärer med amatörer, och professionella program med lokal ”storysharing”.

Flerspråkiga program
- Utbudet blir maffigt och det finns även programpunkter på engelska. För den engelsktalande publiken har vi bjudit in ett par europeiska berättare som turnerat runt på olika festivaler och nu gör ett stopp i Skellefteå. En av Lithauens stora berättare, Milda Varnauskaité, gör sin ”Her daughter” under fredagens sopplunch. Det är en stark folksaga med feministiska förtecken, berättar Monica Lindgren.

Till lördagens festivalklubb kommer den finländske berättaren Erik Sjöholm och han gör berättarkonserten ”GLENN – the things we don’t speak about”. Soundet påminner om en mix av Jeff Buckley och Paul Simon. Berättelsen är hans högst personliga. 

Festivalklubb och premiär

Lördagen är fylld med spännande föreställningar och Monica ser särskilt fram emot ”Irrbloss” som spelar under Festivalklubben - Maja Heurling och Ola Sandströms berättelse om, och tonsättning av, emigranten Signe Aurells dikter.  
 
- Vi har även glädjen att presentera skådespelaren Kajsa Reickes premiärföreställning om poeten Emily Dickinsons liv och verk. ”Ett litet leende som mitt kan vara just vad de behöver” är namnet på den musikalisk berättelse hon framför tillsammans med Carlos de Rada Moniz, som också skrivit musiken.  

Barnens berättarfestival 
Theresa Eriksson, pedagog på Nordiskt Berättarcentrum vill lyfta fram "Barnens berättarfestival" som en självklar del av programmet. 

- Varje dag under festivalveckan finns något för barnen att ta del av. Det känns mycket roligt att programmet håller en sådan bredd, säger Theresa. På biblioteken runt om i kommunen kan besökarna ta del av t. ex. "Trollmor och de magiska glasen", "Boklek", "Danssaga" och mycket mer. Likaså förskolorna sprudlar av berättaraktiviteter denna vecka.

- För barnfamiljer vill jag verkligen rekommendera söndagens program "Oj nu blev jag lite blyg" – en clownföreställning som garanterat blir en succé för publiken. Den visas på Hallen på Nordanå vid två tillfällen. Passa också på att ta del av den utställning gjord av Morö Backes elever i åk 3 som hänger på Sara kulturhus och på Nordanå. Med utgångspunkt i barnkonventionen ger de sin syn på hur det är att vara barn idag i jämförelse med för 100 år sedan, avslutar Theresa.
 

Berättarfestivalen i Skellefteå 16-22 oktober
Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern i samverkan med en mängd lokala kulturaktörer och arrangörer.
Genomförs i Sara kulturhus samt på ett stort antal andra platser i övriga Skellefteå. Komplett program och övrig information finns på berattarfestivalen.se.
Presskontakt och pressbiljetter: Monica Lindgren. Kontaktuppgifter nedan. 



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Monica Lindgren
Producent, Nordiskt Berättarcentrum
Monica Lindgren
Theresa Eriksson
Pedagog & producent, Nordiskt Berättarcentrum
Theresa Eriksson

Relaterade länkar