2020-10-02 07:21Pressmeddelande

Berättarfestival med nya förutsättningar

Berättarfestivalen i Skellefteå 2020 med bl a Stina Wollter. Foto: Anna-Lena AhlströmBerättarfestivalen i Skellefteå 2020 med bl a Stina Wollter. Foto: Anna-Lena Ahlström

Drygt 90 kulturevent fördelade på 14 orter under 7 dagar. 12-18 oktober bjuder Berättarfestivalen i Skellefteå som vanligt på en vecka fylld med berättarkraft och lyssnarglädje. Men bakom den som vanligt välfyllda programtablån ligger ett högst ovanligt förberedelsearbete. Nu drar veckan snart igång med de förutsättningar som gäller, men arrangörerna hoppas in i det sista på möjligheten att kunna ge fler besökare plats i salongerna.

Scenkonst, folkbildning, deltagarkultur, internationella gäster, barnföreställningar, workshops och en mängd andra kulturyttringar runt om i hela kommunen. Berättarfestivalen i Skellefteå erbjuder en intensiv höstvecka med upplevelser. Så brukar det vara, men i år har förberedelserna av känd anledning erbjudit milt uttryckt en del nya utmaningar.
–  Det har varit tufft! Vi har fått arbeta med parallella planer, hantera återbud, ändringar och restriktioner. Till slut har vi ändå tillsammans lyckats skapa en spännande festival med ett varierat utbud av högsta klass i en trygg miljö för publik och personal, säger Monica Lindgren, festivalkoordinator hos huvudarrangören Nordiskt Berättarcentrum.

Hoppas på lättnader i restriktionerna
Berättarfestivalen brukar normalt locka 8000-9000 besök under veckan. Restriktionerna kring publikantal gör det naturligtvis omöjligt att nå dessa siffror i år, men visst hopp sätts till en eventuell lättnad i restriktionerna säger Monica Lindgren.
– Vi håller tummarna för att smittläget gör det möjligt att höja maxantalet i våra salonger. Då kan vi förhoppningsvis släppa lite fler biljetter. Nu väntar vi på ett utlovat besked från myndigheterna 8 oktober, då vi kan återkomma med ny information.

Investering inför framtiden
Robert Herrala, avdelningschef på Nordiskt Berättarcentrum, ser årets satsning på festival trots coronakris som en investering inför framtiden. 
– Nästa år flyttar vi in i nya och unika Sara kulturhus, en av världens högsta träbyggnader och med flera nya sceniska alternativ. Då får vi fantastiska möjligheter att erbjuda ännu bättre upplevelser, men vill samtidigt behålla det grundläggande samarbetet med alla andra kulturaktörer som gör festivalen möjlig. Årets festival blir ekonomiskt ingen hit, men vi ser det som en investering inför framtiden med samverkan som fortsatt grundsten i festivalbygget.

Stina Wollter med berättelser, konst och kroppstrix
Hyllningar, hat, rubriker, men framför allt ett mångsidigt och engagerande konstnärskap – Stina Wollter lämnar ingen oberörd. Under Berättarfestivalen medverkar Stina i flera sammanhang, på scenen med sin berättelse och musik och på MAN, Museum Anna Nordlander, med en retrospektiv utställning av sin konst. I samband med utställningen arrangerar museet Det rör mig – samtal med Stina Wollter.

Flerspråkiga internationella gästspel
Stina Wollters mångsidiga medverkan är ett exempel på spin off-effekter på gästspel som Berättarfestivalen lyckats locka till sig. Även gästspel av internationell toppklass har lyckats leta sig in programmet trots och med full respekt för gällande restriktioner. Ett exempel är Taha, ett gästspel från Riksteatern med en publik- och kritikersuccé världen över, skriven och framförd av mästerlige skådespelaren Amer Hlehel. Den spelas både i en arabisk och en engelsk version, båda med svensk textning. 

Barnens berättarfestival
I övrigt erbjuder festivalprogrammet ett brett utbud med en generös tolkning av berättande. Här finns både föreläsningar, berättarteater som Kejsarn av Portugallien, lokala berättare, Story Fight Night, musik, fysiskt berättande och en extra satsning på Barnens berättarfestival. Ett exempel är Det stora vårkalaset, en musikalisk interaktiv berättarföreställning av och med Saga Eserstam. Theresa Eriksson, Nordiskt Berättarcentrum och koordinator för barndelen:
– Fokus har ju ofta hamnat på berättande för vuxn. Vi kände att vi ville lyfta program för barn och unga, visa på det faktiskt som finns. Biblioteken gör exempelvis väldigt många bra saker under veckan.

Tolv prinsar den tolfte
Festivalveckan inleds logiskt med en barnföreställning, Solens dotter och de tolv förtrollade prinsarna – en nordisk folksaga i rock n’ roll takt med Åsa Lindström Öberg. Den kickar igång festivalen måndag 12 oktober kl 10.00.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Berättarfestivalen i Skellefteå, 12-18 oktober 2020
Drygt 90 kulturevenemang på 14 orter i Skellefteå kommun.

Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, tillsammans med en mängd lokala kulturaktörer, både institutioner och ideella organisationer, samt med stöd av Skellefteå kommun, Region Västerbotten och Kulturrådet. 

Program och information: berattarfestivalen.se (länk nedan).
Berättarfestivalens programtidning finns även online (länk nedan).

 



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Robert Herrala
Avdelningschef, Nordiskt Berättarcentrum
Robert Herrala
Monica Lindgren
Producent, Nordiskt Berättarcentrum
Monica Lindgren
Theresa Eriksson
Pedagog & producent, Nordiskt Berättarcentrum
Theresa Eriksson