2020-04-20 12:28Nyheter

Repetitionerna inför sommarens Romeo & Julia har startat

Ensemblen i Romeo & Julia 2020: 
Foto: Sofia LindblomEnsemblen i Romeo & Julia 2020: Foto: Sofia Lindblom

Kollationering på Västerbottensteatern inför Shakespeare i ny tappning

Med dagens kollationering är nu produktionsarbetet och repetitionerna inför Västerbottensteaterns sommarteater Romeo & Julia i full gång – men med lite speciella förutsättningar.

Med tanke på rådande omständigheter i coronavirusets spår har vissa förändringar fått göras för att kunna genomföra produktionen. Om möjligt kommer premiären att genomföras 17 juni och då blir det med en ensemble utan amatörer. Istället har hela rollistan fyllts med teaterns egen personal. Skådespelare från Teateravdelningen, UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum medverkar och dessutom finns även personal från Marknadsavdelningen med på scenen. 

På dagens kollationering presenterade manusförfattaren (fritt efter Shakespeare) och regissören Bobo Lundén sin tankar kring föreställningen. Det gavs även ett smakprov på föreställningens moderna musik nyskriven av Bobo Lundén och Cay Nyqvist. Vi fick även en presentation av scenografi och kostym, där svängarna tas ut rejält av Astrid Maya respektive Helena Andersson.

Historiens mest kända kärlekshistoria som musikteater
I Västerbottensteaterns version är Romeo och Julia två vuxna, jämställda människor som möts och blir himlastormande kära. Språket och relationerna är respektfullt uppdaterade och fördjupade men originalberättelsens starka budskap känner vi alla igen – kärleken känner inga gränser.

Precis som Shakespeare leker Västerbottensteatern med rim, rytm och form men spränger också in massor av nyskriven sång och musik – det blir musikteater från början till slut. Allt framfört av en handplockad, skönsjungande och dansant ensemble. Även om vi befinner oss i 1600-talets Verona i såväl scenografi som kostym så är musiken modern vilket ger en uppsättning som spänner över 400 år. Mitt i den västerbottniska sommaren bjuder vi in er till historiens mest älskade kärlekshistoria, fylld av skratt, lycka och sorg.

- - - - - - - - - - - - -

Romeo & Julia, prel premiär 17 juni i Medleforsparken, Skellefteå

Manus och regi: Bobo Lundén Fritt efter William Shakespeare
Scenografi: Astrid Maya
Mask & kostym: Helena Andersson
Musik: Bobo Lundén, Cay Nyqvist

Ensemble (fr v på bilden, bakre raden): Nils Lundqvist, Sonja Lindblom, Vilgot Paulsen, Niklas Larsson Lirell, Ana Stålhammar Stanišić, Adam Stanišić Stålhammar, Gunnar Eklund, David Åkerlund.
Främre raden: William Beijer, Firelle Najjar, Linda Gustavsson, Marina Georgescu, Maria Asserud, Susanne Sundqvist Bergqvist, Bobo Lundén (regi).
Längst fram: Jacob Danielsson, Theresa Eriksson med Lillemor Skogheden(i iPad.)

Bilder på ensemblen och detaljer från scenografi fotades i samband med kollationeringen och finns i bifogat presskit. 



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.