2019-10-04 06:19Nyheter

Kan man headbanga till Karin Boye på Berättarfestivalen?

Johan Theodorsson, Musikteater Unna, i Kallocain på Berättarfestivalen 2019. Foto: Wilhelm HagbergJohan Theodorsson, Musikteater Unna, i Kallocain på Berättarfestivalen 2019. Foto: Wilhelm Hagberg

Kan man headbanga till Karin Boye? Den frågan kan få sitt svar på Berättarfestivalen i Skellefteå. En av de cirka 125 kultureventen under festivalveckan är nämligen Musikteater Unnas version av Karin Boyes framtidsdystopi Kallocain med en berättare och ett sammanbitet metalband på scenen.

När Berättarfestivalen drar igång 14 oktober väntar en vecka fylld med ungefär 120 event fördelade på 18 orter i Skellefteå kommun.

Testar nya former för sceniskt berättande
– I festivalen finns givetvis berättarkraft förmedlad i den mer traditionella berättarformen, men också flera inslag som testar nya former för hur det sceniska berättande kan se ut, säger Robert Herrala, verksamhetschef på Nordiskt Berättarcentrum som är huvudarrangör för veckan. 

Nu är inte det eventuella headbangandet det viktiga med Musikteater Unnas tolkning av Kallocain. Istället är utmaningen att se vilken gestalt Karin Boyes framtidsdystopiska berättelse får när en berättare spelar med och mot ett metalband. Och hur publiken ska ta emot den något otraditionella mixen.

Sara Lidman och electromusik
Ett något oväntat möte mellan musik och berättare blir det också i LEV! – ett electromusikaliskt kollage av Sara Lidmans tal, av och med Ellenor Lindgren. Ellenor har hyllats för sina tidigare berättarföreställningar där hon tolkat Sara Lidmans texter, nu tar hon ett kliv ut på hittills okänd mark.

Nordisk festival
Många nordiska berättargäster kommer att synas och framför allt höras på Festivalklubbens scen. Story Fight Night är ett koncept för berättarbattle som utformats av danske Kasper Sørensen, som även är värd för kvällen tillsammans med Umeåbaserade Love Ersare.

"The sexiest scariest date that never happened"
Lördagens Nordisk Berättarkväll innehåller tre akter; norska Story Squad, tre unga kvinnliga berättare, 3Troubadours, med medlemmar från Finland, Norge och Belgien, och Francesca Vincentie, berättare och musiker med sitt band. "Tänk dig ett väsen som med en fot i Västerbottens & Lapplands barrskogar och en i Indonesiens regnskogar, varit ute på en lång sökexpedition." är hennes egen beskrivning. Stephen Rappaport fyller också en klubbkväll med sin Museum Of Contemporary Art – MOCA. Den har också titeln The sexiest scariest date that never happened. Stephen leder även en workshop för inbjudna skådespelare och berättare.

Och så är det de övriga 120 upplevelserna; berättarcaféer, föreläsningar, workshops, berättarlek, kulturarv berättar och mycket mer. Komplett program och mer information finns i länken här nedan. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Berättarfestivalen i Skellefteå 14-20 oktober 2019
Ca 125 program på 18 orter i Skellefteå kommun
Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum i nära samarbete med lokala kulturaktörer och arrangörer.
Nordiskt Berättarcentrum har ett uppdrag av Skellefteå kommun att bedriva verksamheten, där Berättarfestivalen ingår. Verksamheten har även projektstöd från Region Västerbotten och Kulturrådet. 

 



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Robert Herrala
Avdelningschef, Nordiskt Berättarcentrum
Robert Herrala