2020-03-05 14:58Bloggpost

Porträttet: Ronny – ny teknisk chef på Västerbottensteatern

Ronny Andersson, teknisk chef på Västerbottensteatern. Foto: Sofia Lindblom.Ronny Andersson, teknisk chef på Västerbottensteatern. Foto: Sofia Lindblom.

"Regionteatern ligger mig varmt om hjärtat för där får man som chef komma nära den praktiska verksamheten". Det säger Ronny Andersson som sedan 1 februari är ny teknisk chef på Västerbottensteatern.

I grunden är han ljustekniker men har lång erfarenhet av flera sidor av det tekniska arbetet på många olika scener som Dramaten, Riksteatern, konsertturnéer med mera. Närmast kommer han från Örebro och jobbet som teknisk chef på länsteatern där. 

Nordligaste arbetsplatsen
När han nu har sökt sig till Västerbottensteatern så blir det den nordligaste arbetsplatsen i Ronnys karriär.
– Jag har turnerat mycket i hela landet, bland annat med Cullbergbaletten. Jag har även i andra sammanhang jobbat uppe i norr, men aldrig tidigare som fast anställd på en teater som nu.

Med barnen i Örebro och stugan i Värmland kanske det verkar lite opraktiskt att söka sig så långt norrut, men uppdraget lockade säger Ronny.
– Länsteatern har den lämpliga storleken för att man som chef ska kunna vara nära den dagliga verksamheten och det uppskattar jag. Dessutom så gillar jag jakt och fiske och det friluftslivet borde det finnas möjligheter att nyttja även häruppe.

Vilka andra förväntningar har du?
– Först ska jag sätta mig in mer i teatern verksamhet innan jag tvärsäkert uttalar mig om hur jag vill att vi ska jobba. Det har i alla fall känts väldigt positivt under den här första tiden.

"Jättekul med nya kulturhuset"
I centrum av Skellefteå växer nu Sara kulturhus upp, en arkitektoniskt spännande skapelse i trä som ska lyfta kulturen och besöksnäringen i regionen. Det ser Ronny som en fantastisk möjlighet.
– Kulturhuset känns jättekul! Det är inte ofta man får chansen att vara med och anpassa en verksamhet i ett nytt fint kulturhus. Det blir givetvis mycket jobb, men det räds jag inte.

I den möjligheten ligger också en av de största utmaningarna för de närmaste åren.
– Att hålla verksamheten igång i samband med flytten – den logistiken är en utmaning.

Och Ronny Andersson säger att han inte tänker känna sig som en tillfällig gästarbetare på teatern.

– Nej, när jag nu ska jobba här så vill jag också känna mig som Skellefteåbo.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kontakt Ronny Andrsson: tel 0708 139 284, ronny.andersson@vasterbottensteatern.se



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.