2019-09-20 12:10Pressmeddelande

Nu sätts skrittklockan upp

En ordentlig framskrittning är A och O för en god ledhälsa. I år påminns alla tävlande under SWB Equestrian Weeks om hur viktigt det är för hästen att skrittas fram ordentligt. En stor klocka installeras i 40x80 stora Crafoordhallen där framridningen äger rum.

Eva Skiöldebrand, veterinär och professor vid Institutionen för biomedicin och folkhälsovetenskap vid SLU, ligger bakom forskningen som Friska Leders produkter grundar sig i. Under större delen av sitt yrkesverksamma liv har Eva Skiöldebrand arbetat med forskning kring ledsjukdomen osteoartrit (artros) och med kliniska studier kring nya stubstanser som ska främja normal ledfunktion hos häst och hund. En sak är dock viktigare än alla produkter i världen, enligt Eva Skiöldebrand, nämligen en ordentlig framskrittning.

- När hästen skrittar ökar blodgenomströmningen till muskulaturen och samtidigt belastas ledbrosket med ett dynamiskt och lågt tryck. Skritt är en mycket viktig gångart för att ledbrosket i hästens leder skall kunna nutrieras på ett naturligt och effektivt sätt, säger Eva Skiöldebrand. Friska Leder har valt att sponsra Breeders Trophy i hoppning för att samtidigt kunna sprida kunskap om god ledhälsa och långsiktigt hållbara hästar. Eva Skiöldebrand kommer att medverka vid två föreläsningar under tävlingsveckorna.

Ledinflammation och osteoartrit (artros) är den absolut vanligaste orsaken till att hästar blir halta och inte kan fortsätta i sporten. Så mycket som åtta hästar per dag avlivas på grund av hälta.

- När hästen tränas och tävlas, ibland till och med när den bara går i hagen och tar ett snedsteg, ansträngs lederna. Vid överansträngning bildas små mikroskador i ledbrosket. Ledvätskan som i vanliga fall är seg och trögflytande blir tunn och vattnig. Vi brukar kalla ledbrosket och ledvätskan för ledens plåster för de fungerar stötdämpande och smörjande så att leden kan röra sig smidigt och friktionsfritt. De är två oerhört viktiga byggstenar för ledens normala funktion, berättar Eva Skiöldebrand.

En häst bör skritta minst 20 minuter om dagen, helst minst 10 minuter innan ett arbetspass. För att påminna ryttarna som kommer till start under Breeders Trophy om detta har en stor ”skrittklocka” satts upp i framridningsridhuset så att ryttarna kan hålla koll på sig själva.

- Underlaget är också av betydande vikt för hästens ledhälsa. Det är bra att variera underlag och att inte alltid rida på jämna ridhusbanor. Att skritta ute i skog och natur är både mentalt bra och framför allt är det bra för lederna som får jobba på olika sätt och därmed bygga upp sin styrka. Leden utsätts för ojämnheter som tränar upp muskulaturen och stärker de kringliggande senorna.

Runt Flyinge Kungsgård finns ridvägar längs terrängbanan och vackra årundan. Ridvägarna är öppna för alla startande och de som vill veta mer om Friska Leder är varmt välkomna till Friska Leders monter i Lilla Ridhuset.

Har du koll på skrittklockan? Skritta mer och bibehåll FRISKA LEDER och god ledhälsa hos din häst.

Välkommen på semiarie om god ledhälsa med bland annat Eva Skiöldebrand, Jens Fredricson/Kristian von Krusenstierna och Anna Eriksson, veterinär med specialistkompetens kring hästens sjukdomar

Skritta mer..

.. det gör ledbrosket mer elastiskt
.. vilket ger bättre stötdämpning vid belastning
.. vilket minskar risken för ledinflammation


Om Swedish Warmblood Association

SWB är en rikstäckande avelsorganisation med syfte att stödja och utveckla avel, uppfödning, utbildning och marknadsföring av svenska varmblodiga hästar. Swedish Warmblood är internationellt konkurrenskraftiga i hoppning, dressyr och fälttävlan. Svenska varmblod i världsklass produceras av våra SWB -uppfödare. De står för en lång tradition av naturlig och hållbar avel av moderna rid- och sporthästar.