2019-03-12 13:30Pressmeddelande

Breeders Trophy över två veckor

2019 blir året då de unga SWB-hästarna får sällskap av internationella ekipage i Flyinge. Här delar brittiska testryttaren Charlotte Dujardin ut pris till 2018 års fyraårsvinnare: Springbank VH II. Fotograf: Roland Thunholm2019 blir året då de unga SWB-hästarna får sällskap av internationella ekipage i Flyinge. Här delar brittiska testryttaren Charlotte Dujardin ut pris till 2018 års fyraårsvinnare: Springbank VH II. Fotograf: Roland Thunholm

Breeders Trophy delas upp på två veckor, en dressyrvecka och en hopp- och fälttävlansvecka. Ett nytänkande och kreativt grepp som ger utrymme för att utveckla evenemanget för framtiden. Dressyrveckan blir internationell genom ett nytt unikt samarbete med Saab och tävlingen Saab International Grand Prix.

Vecka 39 kommer Breeders Trophy i dressyr att avgöras och förutom unghästklasser kommer internationella dressyrklasser både för unga ryttare och seniorer i form av Saab International Grand Prix ta plats.

- Vi är fantastiskt glada och stolta över vårt nya samarbete med Saab. Nu får svenska dressyruppfödare verkligen ett fint skyltfönster mot den internationella sporten, säger Helén Uddefors, vd på SWB.

Veckan därpå, vecka 40, är det dags för Breeders Trophy i hoppning och fälttävlan att avgöras och då kompletterat med spännande hoppklasser även för äldre hästar.

- Vi arbetar intensivt med att kunna presentera ett attraktivt program inom kort. Nu finns ett helt annat tidsutrymme för fler hoppklasser, säger Helén Uddefors.

Breeders Trophy är ett unghästsystem som funnits sedan 1985 och bidragit till att många svenska unghästar fått ta första steget mot en internationell karriär på tävlingsbanan. Saab International Grand Prix presenterades för första gången 2018 och lockade ryttare så som Patrik Kittel, Cathrine Dufour och systrarna Ramel.

- I konceptet med Breeders Trophy känns det som att vi hittat rätt form för tävlingen. Vi jobbar båda för samma mål; att skapa bästa möjliga förutsättningar för svensk dressyr. Tävlingen kommer bli en plats där talang möter talang, konstaterar Stefan de Flon, sponsoransvarig på Saab.

En av Breeders Trophys viktigaste uppgifter är att stimulera uppfödarna att långsiktigt utbilda och matcha sina unghästar mot sporten. Ett annat mål är att marknadsföra hästarna internationellt.

- Det tidigare upplägget har absolut uppfyllt målen men nu tar vi ett steg till. Min dröm är att se de bästa svenska ryttarna på de bästa svenska hästarna. Ambitionen är att kontakter ska knytas mellan uppfödare, ägare och ryttare för en stark svensk avel och sport, säger Helén Uddefors.


Om Swedish Warmblood Association

Swedish Warmblood Association är en rikstäckande avelsorganisation med syfte att stödja och utveckla avel, uppfödning, utbildning och marknadsföring av svenska varmblodiga hästar. Det svenska varmblodet är internationellt konkurrenskraftiga i hoppning, dressyr och fälttävlan. Svenska varmblod i världsklass produceras av våra svenska uppfödare. De står för en lång tradition av naturlig och hållbar avel av moderna rid- och sporthästar.