2019-09-29 15:30Pressmeddelande

Lyckad premiär för första delen av SWB Equestrian Weeks

Vinnare 5års Yvonne Österholm, uppfödare Per-Arne Persson Fotograf: Filip JenåVinnare 5års Yvonne Österholm, uppfödare Per-Arne Persson Fotograf: Filip Jenå

Första veckan av två är avklarade och arrangören kan redan nu konstatera att det var en succé att slå ihop internationell dressyr med unghästklasserna Breeders Trophy.
- Tanken var att ”talang möter talang” och att deltagarna skulle inspireras av varandra. Det gensvar vi fått av ryttarna och publiken har varit fantastiskt, sa Helen Uddefors, VD på SWB.

Unghästtävlingarna Breeders Trophy har funnits sedan 90-talet medan Saab International Grand Prix bara har ett år på nacken. Det var i fjol som tanken föddes att Breeders Trophy, som förut varit under en vecka med såväl hoppning som dressyr och fälttävlan skulle kunna delas upp och slås ihop med den internationella tävlingen.
- Ju mer man tänker på det ju naturligare känns det. Jag tycker det är roligt att till exempel de unga toppryttarna inspireras av hur de äldre matchar sina unghästar genom Breeders Trophy, sa Helén Uddefors.

Även de internationella ryttarna har uppskattat evenemanget. Minna Telde vann Grand Prix Kür med Isac (SWB). Ekipaget har vunnit förr i Flyinge, både när Isac var ung och gick Breeders Trophyklasserna men även i fjol, första gången när Saab International Grand Prix avgjordes.
- Det är verkligen jättebra att slå ihop tävlingarna, sa Minna som var glad men inte helt nöjd med sitt resultat.
- Vi hade lite för många missar, han blir så lätt spänd i det här ridhuset, sa Minna.

Dagens tidigare vinnare var Amanda Lindholm som vunnit alla tre klasser med sitt sto Rozette.
- Nu ska vi ha en lång vinterträning och sedan hoppas vi kunna höja vinterträningen ännu ett snäpp, sa en glad Amanda.

Även i Breeders Trophy klasserna korade det segrar på söndagen. Jeanna Högberg tog hem segern igen med Astoria, 7 år. Det var tredje raka segern i Breeders Trophy. Stoet vann även som 5- och 6-åring.
- Jag är såklart superglad. Nu börjar Astoria bli stor och vi ska hem och träna för större uppgifter, sa Jeanna Högberg.

I femårsklassen segrade Yvonne Österholm på hingsten Demand.
- Det oerhört angenämt att få rida en sådan hingst. Jag har ett jättebra samarbete med hans uppfödare Per-Arne Persson och jag rider alla hans hästar som inte blir sålda, sa Yvonne Österholm.

Sista klassen som avgjordes var CDIU25 som vanns av danskan Line Miller Danielsen. Bästa svensk i klassen var Cecilia Bergåkra.

På onsdag är det dags för hoppning och fälttävlan i Breeders Trophy samt öppna klasser för äldre hästar.

Youtube klipp med Amanda Lindholm

Youtube klipp med Jeanna Högberg

Youtubeklipp med Yvonne Österlund


Om Swedish Warmblood Association

SWB är en rikstäckande avelsorganisation med syfte att stödja och utveckla avel, uppfödning, utbildning och marknadsföring av svenska varmblodiga hästar. Swedish Warmblood är internationellt konkurrenskraftiga i hoppning, dressyr och fälttävlan. Svenska varmblod i världsklass produceras av våra SWB -uppfödare. De står för en lång tradition av naturlig och hållbar avel av moderna rid- och sporthästar.

Relaterade nyheter