2021-10-01 06:24Pressmeddelande

Stopp för privata aktörer kommer öka äldreboendebristen

Det behöver öppnas två äldre­boenden i veckan fram till år 2026 för att möta de demografiska behoven. Ett stopp för privata aktörer kommer öka bristen på äldreboenden ytterligare, enligt en ny rapport av Timbro.

I rapporten har nationalekonomen Natanael Kvidal uppdaterat Finansdepartementets behovsprognos av äldreboenden. År 2026 kommer det saknas 289 platser. Vid ett privatiseringsstopp kommer det i stället saknas 400 platser. Privata utförare står för nästan hälften av nyproduktionen av äldreboenden. De kan med bättre villkor bidra till att bygga bort bristen.

- Människor förväntar sig en trygg ålderdom. 40-talisterna kommer inte att få det, om inte byggnationen av äldreboenden ökar markant. Privat äldreomsorg är dessutom bättre än offentlig. Sverige behöver fler – inte färre – privata äldreboenden, säger Kajsa Dovstad, välfärdsansvarig på Timbro.

Regeringen fokuserar mer på att svartmåla privata äldreboenden än att försöka lösa bristen, menar rapportförfattaren Natanael Kvidal.

- Det är märkligt att äldreomsorgens största problem, den framtida bristen på äldreboenden, inte ges mer uppmärksamhet av regeringen som i stället verkar vilja stoppa och svartmåla privata äldreboenden. Statsminister Stefan Löfven föreslog exempelvis ett privatiseringsstopp av äldreomsorgen under pandemin. Det skulle förvärra bristen, säger Natanael Kvidal.

Rapporten föreslår ett antal reformer för att få fler privata utförare att bygga äldre­boenden. Fler kommuner behöver införa lagen om valfrihet (LOV) för särskilt boende. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) behöver fungera bättre. Bland annat borde det bli möjligt att få ett förhandsgodkännande från IVO som baseras på ritning.

Läs rapporten “Och den ljusnande ålderdom är vår?” här.

Läs debattartikeln “Privatiseringsstopp förvärrar äldreboendebristen” här.Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.

Kontaktpersoner

Olivia Bergström
Pressekreterare
Olivia Bergström