2024-04-03 10:20Pressmeddelande

Ny rapport från Timbro: Socialiseringsvågen i Stockholm

socialiseringsvågen-prm

Patienter hamnar i kläm när vårdplatser och mottagningar försvinner i det S-styrda Region Stockholm. I en ny rapport från Timbro som presenteras i Dagens Industri idag har Lovisa Lanryd, välfärdsansvarig Timbro, kartlagt besluten som fattats av Socialdemokraterna och deras samarbetspartier sedan 2022. Resultatet visar att det pågår en omfattande vårdslakt i Stockholm. 

Trots ett stort vårdbehov har flera vårdinrättningar i Region Stockholm lagts ned. Rapporten undersöker de politiska besluten tagna av Aida Hadzialic (S) som ligger bakom nedläggningar av privata vårdinrättningar i Region Stockholm. Av genomgången framkommer att en stor socialiseringsprocess pågår i regionen – där allt mer vård som idag utförs av privata aktörer ska utföras av regionen. 

– S-styrets dogmatiska beslutsfattande är förödande för vården i Stockholm. De beslut som fattats görs inte med patienternas bästa för ögonen. Det är uppenbart att man är förblindad av ideologi. Systemet sätts före patienterna, säger Lovisa Lanryd.

Vårdplatser från beroendevården, ätstörningsvården och psykiatrin försvinner, utan att motsvarande verksamhet finns i egen regi. Närakuten vid Hötorget som årligen tar emot 35 000 patientbesök läggs ner vid årsskiftet vilket riskerar att lägga ännu mer belastning på akutmottagningarna i regionen. 

– Vården i Stockholm bygger på en blandning av expertis och tro på konkurrens och valfrihet. Att stockholmarna, till skillnad från många andra, kan operera knän och höfter på mindre kliniker i stället för på sjukhus eller gå till en specialiserad gynekologmottagning istället för att ta vägen via gynakuten är positivt, fortsätter Lovisa Lanryd.

– Vården ska ha en professionell ledning och minst en armlängds avstånd från politiken, helst en benlängds. Offentligt finansierad vård kan inte bara vara en politiskt styrd ransoneringsmekanism, då förlorar den kontrollen, säger PM Nilsson, vd på Timbro.

 

Läs rapporten här.

Läs debattartikeln här.



Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.


Kontaktpersoner

Ebba Koril
Pressekreterare
Ebba Koril
Lovisa Lanryd
Välfärdsansvarig
Lovisa Lanryd