I mitten av 1980-talet var Irland ett fattigt land i Europas periferi, men omvandlades på några få decennier från västeuropas fattigaste länder till ett av de rikaste. Man tog sig ur den här fattigdomsfällan genom politisk handlingskraft, vilket är precis vad Sverige behöver i dag när vi plågas av låg tillväxt.
I en ny rapport från Timbro som presenteras på DN debatt i dag skriver Mauricio Rojas, riksdagsledamot för Liberalerna och docent i ekonomisk historia, om vad vi i Sverige och Europa kan lära av Irlands välståndsresa.
Irland gjorde tre typer av förändringar som gav landet välstånd. Man skapade ordning i statsfinanserna genom en mycket stram finanspolitik, man ingick ett avtal mellan arbetsmarknadsparterna som ledde till 80 procent färre förlorade dagar på grund av arbetskonflikter, och man omvandlades till en friare marknadsekonomi genom avregleringar och privatiseringar. Detta tillsammans med en avgörande satsning på utbildning som skapade förutsättningar för ekonomiska framgångar.
– Sverige och resten av Europa har mycket att lära av Irlands välståndsresa. Receptet för framgång stavas solida institutioner, en mycket hög grad av ekonomisk frihet, ett humankapital och globala företag av världsklass samt begränsade offentliga utgifter och låga skatter, säger Mauricio Rojas.
Sveriges skattebörda bör därför sänkas radikalt, speciellt inkomstskatterna och bolagsskatten. De stela och diskriminerande arbetsmarknadsreglerna, som gör att unga och utlandsfödda drabbas mycket hårt av arbetslösheten, måste också luckras upp.
Den lågtillväxtekonomi som i dag karaktäriserar både Sverige och stora delar av Europa är inte nödvändig. Irlands tillväxtresa visar att en annan svensk och europeisk framtid är möjlig.
Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.