2023-06-28 07:23Pressmeddelande

Benjamin Dousa: Regeringen borde lära av Finland

bild kulpaket

Den borgerliga regeringen har inte aviserat några större frihetsrefomer och snart är Sverige tråkigare än Finland, menar Timbros vd Benjamin Dousa på Aftonbladets debattsida med anledning av att tankesmedjan släpper en ny rapport.

I rapporten ”Ett världsvant Sverige” har Timbro listat 23 olika områden där en liberalisering borde vara möjlig. Dit hör att avveckla Sveriges detaljhandelsmonopol på alkohol, att slopa förbudet mot nattarbete och att avskaffa strandskyddet.

- Att regeringen fokuserar på straffskärpningar är naturligt, men som väljare förväntar man sig också en ökad ekonomisk och personlig frihet under en högerregering. 9 av 10 M-väljare ansåg exempelvis att skattefrågan var avgörande i valet av parti.

Han pekar på Finland som nyligen fått en ny regering med en mer liberal inriktning trots att Sannfinländarna är mer vänster än Sverigedemokraterna:

- Den finska högerregeringen är betydligt mer reformorienterad. Här finns sänkta skatter, sålda statliga bolag och avregleringar på bostads-, arbets-, finans-, apoteks-, och alkoholmarknaden.

Läs debattartikeln här.

Läs rapporten här.

 Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.


Kontaktpersoner

Ebba Koril
Pressekreterare
Ebba Koril