2020-10-22 08:20Pressmeddelanden

Tre finalister till Publishingpriset

Bild på grönt skimmrande norrsken från Abisko i Swedish LaplandFoto på norrsken från Abisko i Swedish Lapland. Foto: Ted Logart

Swedish Lapland Visitors Board har lämnat in tre tävlande bidrag till Publishingpriset i år. Alla tre är nu finalister. Två filmer, en om Abisko och en om Icehotel, samt Swedish Laplands engelska webb är det som tävlar i år.

– Självklart är det roligt att våra tre tävlingsbidrag är nominerade för priser, säger Swedish Lapland Visitors Boards marknadschef Johanna Ögren. Det är ett fint kvitto på att vi kan leverera på en hög nivå.

Swedish Lapland Visitors Board har sedan några år tillbaka gjort ett strategisk val att skapa merparten av sin imagemarknadsföring in-house. Filmer produceras exempelvis helt av de egna medarbetarna.  

– Genom att vi själv producerar innehåll skapar vi närhet till besöksnäringsföretagen i Swedish Lapland samtidigt som vi upplever att effekten per satsad krona blir större. I dessa tider har vi också sett hur viktigt det är att kunna vara lättrörlig och snabb gällande att forma sitt budskap, säger Andreas Lind, vd Swedish Lapland Visitors Board.

– Att helt enkelt äga sin egen röst har hjälpt oss i dessa tider. Samtidigt är vi väldigt glada att verka i en del av landet som har så många skickliga kreatörer och innehållsskapare. Vi ser oss som del av ett större sammanhang och jobbar ofta i nätverket av likasinnade. Våra kanaler hade inte varit vad de är idag utan alla skickliga fotografer, formgivare och berättare. Tillsammans formar vi bilden av vår arktiska vardag, säger Johanna.

Att Swedish Lapland valt att göra film om Abisko och Norrskenet handlar till stor del om att förstärka bilden av destinationen som en av världens främsta platser för att se norrsken, och historien bakom. Filmen om The original Icehotel gjordes i nära samarbete med det berömda hotellet i Jukkasjärvi inför hotellets 30-års jubileum. Webben fungerar som en samlingsplats för all kommunikation om Swedish Lapland och under Coronapandemin syns en tydlig ökning av trafiken till webbplatsen. 

– Swedish Lapland är en av Sveriges mest kända destinationer för Den globala resenären och det är klart att vi vill visa vår plats på bästa sätt, lägger Johanna till sist.

De tre finalisterna från Swedish Lapland:
Abisko and the northern lights: https://youtu.be/p1_VypvCrT8 
The original Icehotel: https://youtu.be/aiB4FaDPCFE   
Swedish Laplands engelska webb: https://www.swedishlapland.com/


Om Swedish Lapland Visitors Board

Swedish Lapland Visitors Board är en näringslivsorienterad organisation och samverkansplattform som företräder besöksnäringen i Norrbottens läns samtliga kommuner samt Skellefteå och Sorsele kommun. Swedish Lapland används som destinations- och platsvarumärke i marknadsföringen av Sveriges nordligaste destination. Resmålet täcker 25% av Sveriges yta och har gräns mot både Norge och Finland. Swedish Lapland är en del av så väl Arktis som Sápmi – samernas traditionella bosättningsområde. Destinationens unika natur och lokala kultur har ett högt internationellt attraktionsvärde och 30% av gästnätterna är utländska. Tillväxten mellan år 2000-2016 var 58% och antalet årsverken nära på fördubblades. Målet är att fördubbla näringens omsättning från 4,1 miljarder år 2010 till 8,2 miljarder till år 2020.