2021-06-23 06:58Pressmeddelanden

Swedish Lapland Visitors Boards styrelse tillförs ny spetskompetens

Sara Väisänen, Lennart Pittja och Peter EngströmSara Väisänen, Lennart Pittja och Peter Engström

Tre erfarna och offensiva besöksnäringsföretagare tar plats i Swedish Lapland Visitors Boards styrelse efter den senaste årsstämman – Sara Väisänen, Lennart Pittja och Peter Engström.

I slutet av maj genomfördes årsstämman för Swedish Laplands Visitors Board. Då valdes bland annat den styrelse som ska leda arbetet under det kommande året. Ett år som till stor del kommer präglas av besöksnäringens återstart och en hållbar formering av främjarverksamheten. Kvar sedan tidigare är ordförande Jalle Svanberg, samt ledamöterna Britta Flinkfeldt, Robert Gustafsson, Magnus Ling, Kristoffer Lundström och Leif Rehnström.

Tre nya ledamöter valdes in: Sara Väisänen, Lennart Pittja och Peter Engström. Trion tillför lång erfarenhet från branschen, liksom stort kunnande om hur man bygger upp livskraftiga och hållbara besöksnäringsföretag. De tillför dessutom tydliga spetskompetenser.

Sara Väisänen äger och driver Explore the North. Företaget bygger just nu Lapland View Lodge på Luppioberget, en investering på 50 miljoner, samtidigt som man tar över driften av Överkalix kommuns anrika Grand Arctic Hotell inom det nya konceptet, Grand Arctic Resort. Sedan innan äger och driver man tre anläggningar, Pinetree Lodge i Särkimukka, Arctic River Lodge i Tärendö och Aurora Mountain Lodge i Lannavaara. Alla företagets anläggningar erbjuder boende, mat och aktiviteter. Explore the North har jobbat nästan uteslutande mot europeisk marknad. Sara har ett starkt lokalt engagemang, hon ser företagen som en möjlighet att bygga upp livskraftiga lokalsamhällen runt en hållbar näring. I Kangos har hon engagerat sig lanthandelns överlevnad och driften av byns friskola.

Lennart Pittja är en av regionens mest rutinerade ekoturismföretagare. Han äger och driver den samiska eko-lodgen Sápmi Nature. Till Lennarts camp, fem tältkåtor som står på familjens renbetesmarker i världsarvet Laponia, kommer gäster från hela världen för att ”göra ingenting”. Och, inte minst, för att lära sig om naturen och samiska traditioner. Lennart har varit vice ordförande för Naturturismföretagen och konsultar även som coach och föreläsare om både samisk turism och natur- och ekoturism. Det ikoniska resemagasinet National Geographic har listat Sápmi Nature som en av världens 21 platser du ska bo på om du bryr dig om moder jord. Lennart vann pris som årets nationella ekoturismarrangör 2004 genom det tidigare bolaget Vägvisaren och 2019 tilldelades Sápmi Nature Grand Travel Awards ekoturismpris.

Peter Engström har gått från att vara egen företagare inom maskinentreprenader, via ansvar för Kaunisvaara Irons (då Northland Resources) malmtransporter till att tillsammans med ett antal företagare i Boden ta över Bodens camping och skidanläggningen i Storklinten till att bygga upp världskändisen Arctic Bath. Det flytande hotell på Luleälven som väckt uppmärksamhet jorden runt. Tillsammans med Treehotel sätter det idag både Harads och Swedish Lapland på kartan. Arctic Bath är ett av regionens starkaste varumärken och en reseanledning som dragit hit pressbesök från hela världen. Peter är också ordförande i den lokala destinationsorganisationen Boden Turism.

– Det är kul att hälsa Lennart, Peter och Sara välkomna till styrelsen. Inför kommande år är fokus både att jobba nära näringen för att på kort sikt få den genom krisen, samtidigt som långsiktigt arbete med marknadsbearbetning och tillgänglighet fortgår i oförminskad styrka, säger Jalle Svanberg, ordförande för Swedish Lapland Visitors Board.

– Vi som organisation är dessutom inne i många långsiktiga processer. Vi har projekt som startas upp, en regional besöksnäringsstrategi som ska presenteras för remissrunda och förankras. Både på kommunalt och regionalt plan tittar vi också på hur vi som branschföreträdare ska formera oss för att bäst stötta näringen. Det är en spännande tid, många strategiska vägval ligger framför oss, fortsätter Jalle.

– Vi vill också passa på att tacka de avgående styrelseledamöterna, Christina Skoog, Kust Hotell & Spa, Martin Spolander, Kukkolaforsen och Elina Nygård, Ájtte museum för deras fina arbete i vår styrelse, avslutar han.

Swedish Lapland Visitors Boards styrelse:
Jalle Svanberg (ordförande)
Kristoffer Lundström, Piteå Havsbad Group
Magnus Ling, tidigare generalsekreterare STF
Leif Rehnström, Hello future
Britta Flinkfeldt, tidigare kommunalråd i Arjeplog och ordförande Norrbottens kommuner
Robert Gustafsson, ordförande för Kiruna Lappland ekonomisk förening samt entreprenör inom besöksnäringen
Sara Väisänen, Explore the North
Lennart Pittja, Sápmi Nature
Peter Engström, Arctic Bath, Storklinten och ordförande i Boden Turism


Om Swedish Lapland Visitors Board

Swedish Lapland Visitors Board företräder besöksnäringen i nordligaste delen av Sverige – destinationen Swedish Lapland samt förvaltar och marknadsför platsvarumärket Swedish Lapland Vi är en näringslivsorienterad samverkansplattform som verkar för att stötta näringens ambitioner att göra affärer av den internationella och nationella efterfrågan på destinationens utbud av subarktiska produkter och upplevelser. Detta gör vi genom marknadsaktiviteter, destinationsutveckling samt affärsutveckling. Swedish Lapland används som destinations- och platsvarumärke i marknadsföringen av Sveriges nordligaste destination. Resmålet täcker 25% av Sveriges yta och har gräns mot både Norge och Finland. Swedish Lapland är en del av så väl Arktis som Sápmi – samernas traditionella bosättningsområde. Destinationens unika natur och lokala kultur har ett högt internationellt attraktionsvärde och 30% av gästnätterna är utländska.


Kontaktperson(er)

Annika Fredriksson
VD
Annika Fredriksson