Sveriges marknadsföringsbolag Visit Sweden öppnar idag bokningen till världens största utomhusbar: The Drinkable Country. Besökare kan nu njuta av unika svenska dryckesupplevelser vid 16 bord på några av Sveriges mest natursköna platser, där ibland två i Swedish Lapland: Arjeplog och Övertorneå.
The Drinkable Country är en djupdykning i den mångfald av smaker som naturligt finns i den svenska naturen. Dryckesrecept har tagits fram av några av Sveriges ledande dryckesexperter däribland Emil Åreng, Sveriges bästa bartender 2015, som står bakom drinkrecepten till borden i Swedish Lapland. Fokus har varit att lyfta lokala smaker och skapa gör-det-själv-recept baserade på råvaror från naturens skafferi i Swedish Lapland.
Initiativet är en fortsättning på The Edible Country, världens största gör-det-själv-gourmetrestaurang som Visit Sweden lanserade 2019. Måltidskonceptet utökas nu alltså med dryckesupplevelser.
– Det är alltid roligt att lyfta unika råvaror och smaker från Swedish Lapland och med The Drinkable Country, som förlängning av The Edible Country, får vi också möjligheten att lyfta våra lokala dryckesproducenter likväl som fler intressanta smakupplevelser från vår egen bakgård, säger Maria Sirviö, omvärldsstrateg på Swedish Lapland Visitors Board.
I sommar kan du alltså boka en utomhusrestaurang eller bar på Skeppsholmen intill Hornavans strand eller i ett rengärde i Liehittäjä utanför Övertorneå. Välj mellan en gör-det-själv-upplevelse med en ryggsäck eller korg med ingredienser och recept till guidade, skräddarsydda måltids- och dryckesupplevelser för hela familjen, lilla eller stora sällskapet.
– För oss ligger naturens råvaror och de samiska mattraditionerna nära hjärtat, berättar Pia Huuva, som basar över Edible och Drinkable country i Liehittäjä utanför Övertorneå. Efter att ha drivit Restaurang Utblick på Luppioberget och som styrelseledamot i Restaurang Arkipelag i Luleå, känns det fantastiskt roligt att kunna erbjuda en smakupplevelse så nära vårt hem och vår historia. Vi vill leverera en personlig upplevelse för alla sinnen till de som kommer till vår utomhusrestaurang, fortsätter Pia.
Det är också ett gyllene tillfälle för dig som är intresserad av det som är ätbart i vårt natur eftersom både maten och dryckerna innehåller komponenter som gästerna själva för plocka och laga tillsammans. En gemensam aktivitet som passar både stora och små, gourmander eller alla som längtat efter att få umgås med nära och kära, vänner och kollegor, på ett avslappnat sätt efter flera månader av isolering. Upplevelserna följer givetvis de säkerhetsrekommendationer som finns för Covid-19.
– Det besökarna gillar med smakupplevelsen i Arjeplog är att få fiska och tillaga sin egen lunch tillsammans med egenplockade växter, med ny kunskap om det ätbara i naturen på köpet. Och det många tyckt varit mest givande har faktiskt varit att få prata med oss guider om livet i Arjeplog och hur vi lever av och med naturen. Och vintertid, då kan man boka Edible Country on ice, då vi flyttar ut bordet på Hornavans is, berättar Pernilla Lestander som driver bordet på Skeppsholmen i Arjeplog.
Ett av sommarens drinkrecept, framtagen av Emil Åreng
Ingredienser (för fem drinkar):
En handfull av musöron (nyutslagna björklöv)
En handfull granskott
100 ml pressad citron
600 ml vatten
250 g socker
Is (valfritt)
Garnering: Nyutslagna björklöv
Glas: Highball
Alkohol (valfritt): 50 ml Akvavit
Gör så här: Värm upp vatten, socker, pressad citron, musöron, granskott och låt koka upp. Sila av och häll upp i ett highball glas. Häll i en skvätt Akvavit (valfritt). Kan serveras varm eller nedkyld med is.
Observera att du alltid måste ha skogs- eller markägarens tillstånd för att plocka musöron eller granskott.
För mer information och bokning, se a-event.se och huuvahideaway.com
Presskontakt Visit Sweden: Carolina Ramnö, Carolina.ramno@visitsweden.com
Presskontakt Swedish Lapland Visitors Board: Anna Skogh, anna.skogh@swedishlapland.com
Bild: Ted Logart och Håkan Stenlund
Swedish Lapland Visitors Board företräder besöksnäringen i nordligaste delen av Sverige – destinationen Swedish Lapland samt förvaltar och marknadsför platsvarumärket Swedish Lapland Vi är en näringslivsorienterad samverkansplattform som verkar för att stötta näringens ambitioner att göra affärer av den internationella och nationella efterfrågan på destinationens utbud av subarktiska produkter och upplevelser. Detta gör vi genom marknadsaktiviteter, destinationsutveckling samt affärsutveckling. Swedish Lapland används som destinations- och platsvarumärke i marknadsföringen av Sveriges nordligaste destination. Resmålet täcker 25% av Sveriges yta och har gräns mot både Norge och Finland. Swedish Lapland är en del av så väl Arktis som Sápmi – samernas traditionella bosättningsområde. Destinationens unika natur och lokala kultur har ett högt internationellt attraktionsvärde och 30% av gästnätterna är utländska.