2020-09-09 12:43Pressmeddelanden

Stängda gränser drabbade Swedish Lapland – näringen rustar för en tid efter pandemin

Wellbeing in Swedish Lapland Foto: Ted Logart Wellbeing in Swedish Lapland Foto: Ted Logart

De stängda gränserna ledde till en tung sommar för besöksnäringen i Swedish Lapland. Det bekräftar SCB:s siffror, där destinationen tappat 56 procent av gästnätterna jämfört med sommaren 2019. Samtidigt har det ökade intresset för Swedish Lapland och naturturism inte minskat och därför rustar nu Swedish Lapland Visitors Board tillsammans med destinationerna för en värld efter covid-19 pandemin.

Swedish Lapland är en av de regioner i Sverige som drabbats hårdast under den pågående pandemin. Det visar de preliminära siffror som SCB släppt för juli, där Swedish Lapland tappat 59 procent. Sammantaget har regionen tappat ungefär 718 000 gästnätter under perioden maj-juli, vilket motsvarar en minskning på 56 procent för hela sommaren.

– Regioner nära storstäderna är tätbefolkade och har därför klarat sommaren bättre än vi. Svenskarna har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och stannat nära hemmet, men effekterna förstärks också av att vi i Swedish Lapland har en större andel internationella besökare än andra, kommenterar Andreas Lind, vd för Swedish Lapland Visitors Board.

Så sent som i februari i år ökade gästnätterna i Swedish Lapland med 11 procent jämfört med 2019, och såg därmed ut att gå mot ännu ett nytt rekord. Men den stabila tillväxt som branschen upplevt under tio år satte pandemin stopp för inom loppet av ett par veckor.

Tillsammans med den ökade efterfrågan på utbudet i Swedish Lapland, finns en global efterfrågan på naturturism. En trend som förstärkts av pandemin där intresset för naturnära upplevelser ökat, tagit nya uttryck och upptäckts av nya målgrupper.

Swedish Lapland har bara under det senaste året även fått internationell uppmärksamhet i bland annat National Geographic, Vogue och Financial Times. Efter ett halvårs tystnad har Swedish Laplands Visitors Board nu fått flera förfrågningar från media igen, vilket brukar avspegla trender inom resandet.

Pandemin har skyndat på en redan snabb digital utveckling och skapat nya beteendemönster hos konsumenterna. Nu ökar behovet av nya och hållbara affärsmodeller i spåren av krisen. När marknaden öppnar igen kommer konkurrensen med andra destinationer att ha hårdnat och tillgängligheten med flyg och tåg till destinationen kommer vara en avgörande fråga.

– Nu gäller det att förbereda sig för nästa steg och se till att Swedish Laplands företag hittar fotfästet i det nya normala. Vi ser att lokal mat, vara i naturen och välmående har blivit ännu viktigare för människor i den här osäkra tiden. Vår destination kan möta den alltjämt växande efterfrågan på naturnära upplevelser samtidigt finns det stora möjligheter för branschen när man behöver hitta mer hållbara och digitala affärsmodeller, säger Maria Sirviö, omvärldsstrateg och ansvarig för den regionala besöksnäringsnärings strategin 2030, för Swedish Lapland Visitors Board.

Den pågående krisen har gett branschen många lärdomar. Med det som grund planerar nu Swedish Lapland Visitors Board för att tillsammans med samtliga lokala destinationer och kommuner frigöra resurser till att stötta företagen i kommande internationella kampanjer. Man kommer även hjälpa till med att anpassa den regionala besöksnäringen för den resemarknad som nu reser sig ur askan.

– Swedish Lapland Visitors Board och de lokala destinationerna och kommunerna formerar sig nu för att möta det nya läge som tar form och stötta företag i regionen att göra detsamma i den tilltagande konkurrensen, avslutar Maria Sirviö. 

Nu ska vi tillsammans rusta näringen för en tid efter pandemin! 

Anna-Lena Le goascogne, Argentis AB, 072-234 88 91
Matts Good, Arvidsjaur Kommun, 0960-155 51
Mattias Berglund, Ávkí AB Gällivare, 070-254 65 90
Peter Engström, Boden Turism, 070-677 09 17
Kjell-Åke Aronsson, Destination Jokkmokk, 070-231 59 98
Anneli Olovsson, Heart of Lapland, 070-665 85 44
Monica Risenius, Kiruna Lappland, 073-079 68 68
Jenny Hellman, Luleå Business Region, 070-825 25 14
Helene Bäcklund Röckner, Piteå Kommun, 070-683 30 40
Maria Broman, Visit Skellefteå, 070-726 02 04
Erika Hjukström, Sorsele Kommun, 070-239 56 83
Magnus Nordström, Älvsbyn Kommun, 070-460 17 90
Andreas Lind, Swedish Lapland Visitors Board, 070-205 03 01

Mer statistik:
Swedish Lapland Visitors Board följer den inkvarteringsstatistik där anläggningarna rapporterar in antalet gästnätter varje månad till SCB. På https://www.swedishlaplandvisitorsboard.com/om-destinationen/statistik/ finns utveckling av antal gästnätter i Swedish Lapland 2013-2019/2020 tillgängligt. 

 

 

 


Om Swedish Lapland Visitors Board

Swedish Lapland Visitors Board är en näringslivsorienterad organisation och samverkansplattform som företräder besöksnäringen i Norrbottens läns samtliga kommuner samt Skellefteå och Sorsele kommun. Swedish Lapland används som destinations- och platsvarumärke i marknadsföringen av Sveriges nordligaste destination. Resmålet täcker 25% av Sveriges yta och har gräns mot både Norge och Finland. Swedish Lapland är en del av så väl Arktis som Sápmi – samernas traditionella bosättningsområde. Destinationens unika natur och lokala kultur har ett högt internationellt attraktionsvärde och 30% av gästnätterna är utländska. Tillväxten mellan år 2000-2016 var 58% och antalet årsverken nära på fördubblades. Målet är att fördubbla näringens omsättning från 4,1 miljarder år 2010 till 8,2 miljarder till år 2020.