2022-03-16 08:22Pressmeddelanden

Luleå nytt resmål för fransk charter

Karin Åberg, Luleå Business Region, Frédéric de Fournoux, Quartier Libre, Jenny Erikson, hotelldirektör Scandic Luleå och Cecilia Petzäll, Travel Trade Manager Swedish Lapland Visitors Board. Världsarvet Gammelstads kyrkstad är en av platsern...Karin Åberg, Luleå Business Region, Frédéric de Fournoux, Quartier Libre, Jenny Erikson, hotelldirektör Scandic Luleå och Cecilia Petzäll, Travel Trade Manager Swedish Lapland Visitors Board.

Med start i december 2022 kommer Luleå att vara nytt charterresmål för fransk marknad med direktflyg från Paris varje vecka under vintersäsongen.
– Jag tror att mina franska landsmän kommer att uppskatta allt från landskapet till den höga kvalitén på mat, boende och aktiviteter, säger Frédéric de Fournoux från researrangören Quartier Libre.

Att välja Luleå som sin nya destination var ett enkelt val för en av Frankrikes största researrangörer. Det finns ett stort intresse för norra Europa i landet. Många franska researrangörer har redan charter till norra Finland, men Quartier Libre såg Luleå och Swedish Lapland som ett bättre alternativ.

– Området är mycket mindre exploaterat, aktiviteterna och kulturen kommer att uppskattas och maten är fantastisk – vilket är viktigt för den franska marknaden. Dessutom har det mottagande vi fått av alla våra partners och lokala företag och den entusiasm de visat bara övertygat oss i vårt val, säger Frédéric de Fournoux, Quartier Libre.

Direktflyg varje vecka Paris–Luleå

Flyger gör det nederländska bolaget Transavia, från Paris Orly varje fredag i 14 veckor med början i december 2022. Flyget har 189 platser och av dem chartras 150 av Quartier Libre. Resterande platser finns tillgängliga för köp av reguljära biljetter via Transavia.

– För Luleå innebär det här en ökning med cirka 2 500 gästnätter och ökad omsättning hos de lokala besöksnäringsföretagen. Så att landa Luleås första direktcharterlinje betyder oerhört mycket. Vi på Luleå Business Region har arbetat hårt tillsammans med Swedish Lapland Visitors Board och nära de lokala företagen och researrangören för att möta de intressen som vi vet att den franska marknaden har, säger Karin Åberg, affärsutvecklare inom privatturism på Luleå Business Region.

– Efter två år av pandemi är det otroligt betydelsefullt att vi kan erbjuda ytterligare en internationell direktlinje på Luleå Airport till vintern, både för regionens invånare och näringsliv och inte minst för besöksnäringen, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef på Luleå Airport.

Fler gäster och arbetstillfällen

De franska charterresenärerna kommer att bo på Scandic Luleå och erbjudas en mängd aktiviteter hos lokala företag, till exempel hundspann, skoterkörning, pimpelfiske, guide till samisk kultur och turer i Gammelstad. Dessutom kommer en direktbuss från hotellet underlätta för gästerna att ta del av stadens utbud.

– Jag och mitt fantastiska team är väldigt glada över att vara en del av något som gynnar regionen, företagare, men framför allt staden. Vi har nyligen utökat rumskapaciteten i Luleå, vilket har varit viktigt för att attrahera både nationell och internationell turism. Nu kan vi attrahera fler gäster som upptäcker vår region, samt nya medarbetare till vår bransch, säger Jenny Erikson, hotelldirektör på Scandic Luleå.

"En stor möjlighet för Luleå som resmål"

Swedish Lapland Visitors Board har haft kontakt med Quartier Libre sedan 2020 och under 2021 intensifierades arbetet med bland annat visningsresor och kontakter med lokala företag.

– Den här chartern är en stor möjlighet för att fortsätta utveckla och expandera Luleå som resmål. Det är ett steg i att andra flygbolag ska våga satsa på vår region och förstå den attraktionskraft vi har, säger Cecilia Petzäll, Travel Trade Manager, och fortsätter:

– Vi vill att vår region fortsatt ska stå för kvalitet före kvantitet. En operatör som denna ger våra företag tillfälle att våga växa och expandera.


Om Swedish Lapland Visitors Board

Swedish Lapland Visitors Board företräder besöksnäringen i den nordligaste och arktiska delen av Sverige. Vi främjar näringens hållbara utveckling samt förvaltar och marknadsför platsvarumärket Swedish Lapland.