2021-06-30 10:54Pressmeddelanden

Eurowings etablerar två nya tyska direktflyg till Luleå och Kiruna

Bild: Per Lundström och Ted LogartBild: Per Lundström och Ted Logart

Ytterligare direktflyg från Europa till Swedish Lapland. Eurowings, som ingår i Lufthansagruppen, expanderar i Sverige och etablerar två nya flyglinjer mellan Stuttgart och Swedavias flygplatser i Luleå och Kiruna under vintersäsongen 2021/2022. De reguljära direktlinjerna kommer avgå till och från Luleå onsdagar samt söndagar och Kiruna lördagar.

– Idag firar vi i besöksnäringen tillsammans med Swedavia resultatet av en gemensam målmedveten bearbetning av tyska flygbolag. Ökad och förbättrad reseinfrastruktur är en avgörande faktor för näringens återhämtning efter pandemin där fler direkta flyglinjer även blir ett tydligt kvitto på att vi har ett starkt och attraktivt internationellt destinationsvarumärke, säger Annika Fredriksson, tf vd Swedish Lapland Visitors Board.

– Det är oerhört glädjande att vi nu, när vaccinationerna rullar på, ser början till en återhämtning för flyget. Det är naturligtvis extra roligt att få presentera ytterligare en internationell flyglinje och vi hälsar Eurowings välkomna till vår flygplats. Den nya direktlinjen till Stuttgart i Tyskland är ett viktigt tillskott till Luleå Airports utbud och erbjuder resenärer som vill besöka norra Sverige ett smidigt och tryggt resande vilket kommer att attrahera fler besökare till regionen. Den kommer också att uppskattas av det lokala näringslivet och boende i regionen som kan flyga direkt från Luleå till Tyskland, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef på Luleå Airport.

De senaste åren har tyskar, näst efter norrmännen, varit destinationen Swedish Laplands mesta internationella besökare sett till antalet gästnätter. Mellan åren 2013 och 2019 ökade de tyska gästnätterna med nästan 40%. På grund av pandemin minskade de med - 44 % under 2020 jämfört med 2019.

– Vi välkomnar Eurowings och är naturligtvis mycket glada för denna fantastiska nyhet med en ny internationell flyglinje. Att Eurowings ser fler möjligheter i Sverige och vågar satsa efter dessa tuffa tider är ett tydligt bevis på Kirunas och regionens starka position. Att erbjuda våra resenärer ökad tillgänglighet genom direktflyg är mycket positivt för regionen och besöksnäringen. Fler direkta flyglinjer är viktigt för tillväxten i regionen och tillgängligheten blir viktig i återstarten efter pandemin i hela Sverige, säger Andreas Fredriksson, flygplatschef på Kiruna Airport.

De två direktflygen ger nya möjligheter för våra besöksnäringsföretag och internationella researrangörer att paketera rundresor där gästen kan flyga in via exempelvis Luleå, resa runt och uppleva olika delar av destinationen för att sedan flyga hem via Kiruna, eller vice versa. Med två avgångar i veckan via Luleå Airport skapas ytterligare affärsmöjligheter samt ökad flexibilitet för in- och utresande.

Cecilia Petzäll, Travel Trade manager på Swedish Lapland Visitors Board redogör för ett väl fungerande och växande affärssamarbete mellan regionens besöksnäringsföretag, tyska resesäljare där nu Eurowings och flygplatserna i Kiruna och Luleå involveras för att tillsammans utveckla en hållbar och uthållig flyglinje.


– Under många år har vi byggt kännedom som ökat efterfrågan på vår arktiska kultur och natur genom framgångsrika marknadssatsningar kopplat till våra fantastiska företagares unika och attraktiva upplevelser. Det har bidragit till fler tyska besökare. Nu kan vi tillsammans ta samarbetet till nästa nivå, säger hon.

 

Eurowings flyglinje Stuttgart (STR)
1 dec – 20 mars Luleå (onsdagar och söndagar) 2021 / 2022

4 dec – 26 mars Kiruna (lördagar) 2021 /2022

Första flygen från Stuttgart landar i Luleå 1 december och Kiruna 4 december och Eurowings fortsätter sedan i fyra månader med två avgångar i veckan (onsdag och söndag) till Luleå Airport. Och en avgång i veckan (lördag) till Kiruna Airport.

Stuttgart och Stuttgartregionen
Stuttgartregionen har den allra största koncentrationen av vetenskapliga, akademiska och forskningsinriktade arbetsplatser i hela Tyskland.
 Stuttgart har två universitet, åtta fackhögskolor och ett antal forskningsinstitut.

Stuttgart betraktas genom tyska fordonstillverkarna Daimler AG (Mercedes-Benz) och Porsche samt flera stora underleverantörer – Bosch och Mahle, som en av världens fyra bilhuvudstäder.

Stuttgart är känt runt om i världen för sina företag inom den högteknologiska sektorn.

Stuttgart är huvudorten för ett av Tysklands största storstadsområden, med över 3 miljoner invånare.

Tidtabell:
STR – LLA 06.20 – 09.25 onsdag och söndag.
LLA – STR 10.10 – 13.15 onsdag och söndag
Onsdag 1 dec t.o.m Söndag 20 mars.

STR – KRN 14.50 – 18.10
KRN – STR 18.50 – 22.10
Lördag 4 dec t.o.m lördag 26 mars.

Hitta biljetter här: https://www.eurowings.com/de/entdecken/reiseziele/neue-strecken.html?fbclid=IwAR0GqFOtojRJdWU7x93G6L-xIh2shh0PAFaWOqf-GIOlZ3MO2hQWFGU3a1M

Kontakt:
Swedish Lapland Visitors Board
Cecilia Petzäll: 070-383 30 30
Swedish Lapland Visitors Board företräder besöksnäringen i Sveriges arktiska destination Swedish Lapland.

Luleå Airport
Ann-Christin Viklund: 070-214 47 69
Luleå Airport är Norrlands största flygplats med fokus på hållbarhet och hög tillgänglighet. Är sedan 2018 fossilfri i den egna verksamheten.

Kiruna Airport
Andreas Fredriksson: 010-109 46 01


Om Swedish Lapland Visitors Board

Swedish Lapland Visitors Board företräder besöksnäringen i nordligaste delen av Sverige – destinationen Swedish Lapland samt förvaltar och marknadsför platsvarumärket Swedish Lapland Vi är en näringslivsorienterad samverkansplattform som verkar för att stötta näringens ambitioner att göra affärer av den internationella och nationella efterfrågan på destinationens utbud av subarktiska produkter och upplevelser. Detta gör vi genom marknadsaktiviteter, destinationsutveckling samt affärsutveckling. Swedish Lapland används som destinations- och platsvarumärke i marknadsföringen av Sveriges nordligaste destination. Resmålet täcker 25% av Sveriges yta och har gräns mot både Norge och Finland. Swedish Lapland är en del av så väl Arktis som Sápmi – samernas traditionella bosättningsområde. Destinationens unika natur och lokala kultur har ett högt internationellt attraktionsvärde och 30% av gästnätterna är utländska.