2021-10-12 09:08Nyheter

Premiär för digitalt internationellt säljarrangemang i Swedish Lapland

Förinspelningen av Opening Ceremony för Swedish Lapland Summit. Foto: Sara HolmFörinspelningen av Opening Ceremony för Swedish Lapland Summit. Foto: Sara Holm

För första gången anordnas nu Swedish Lapland Summit, ett egenproducerat digitalt säljevenemang. Under två dagar möts ett stort antal företag och knyter internationella affärskontakter. Arrangemanget är viktigt för besöksnäringens återstart och presenterar en rad nyheter inom destinationen Swedish Lapland. Intresset hos internationella turoperatörer att delta är mycket stort.

Den 13–14 oktober är det dags för första upplagan av Swedish Lapland Summit, en digital affärsplattform för exportsatsande lokala besöksnäringsföretag och internationella resesäljare.

Första dagen börjar med en förinspelad studiosändning med syfte att inspirera, väcka nyfikenhet, visa trender inom branschen och presentera nyheter. Bland annat berättas om nya flyglinjer, boenden och internationellt gångbara aktiviteter i destinationen Swedish Lapland. Dag två genomförs inbokade möten via ett egenproducerat arrangemang på en beprövad teknisk plattform för digitala mässor där matchning, mötesbokning och själva affärsmötet sker. 

Det internationella intresset har varit enormt. 71 resesäljare och 58 lokala besöksnäringsföretag har tillsammans bokat cirka 600 unika affärsmöten med förväntningar om nya affärer. Störst intresse inom resesäljande ledet kommer från Frankrike och Storbritannien, följt av Tyskland. Totalt representeras 16 olika länder. Uppslutningen ger signaler om att besöksnäringen nu kan se ljuset i tunneln efter pandemin.

– Det är otroligt viktigt att vi kan ge våra företag den här möjligheten, speciellt som en nystart efter pandemin. Vi vet redan att regionen är en väldigt attraktiv destination, och det är roligt att få det bekräftat genom så många anmälda, säger Cecilia Petzäll, Travel Trade Manager, Swedish Lapland Visitors Board.   

Att en regional destination har kapacitet att anordna den här typen av gemensamma affärsmöten är mycket ovanligt. Oftast sker det i samband med stora traditionella fysiska mässor eller med ett helt land i ryggen.

David Wellborg, affärsutvecklare på Piteå kommun är en av arrangemangets projektledare. Han menar att regionens exportsatsande innovativa entreprenörer, ett starkt gemensamt destinationsvarumärke tillsammans med den lokala och regionala kompetensen i kommuner och destinationsorganisationer skapar förutsättningarna.

– Det är hela team Swedish Lapland som gör detta möjligt. Från de lokala besöksnäringsföretagen via våra internationella resesäljande samarbetspartners som mina kollegor i destinationen Swedish Lapland.

Johanna Spolander, Kukkolaforsen Turism och konferens har en strategisk idé om sin medverkan.

– Vi söker internationella affärspartners som vill sälja oss under våra nuvarande lågsäsonger. Vid våra inbokade affärsmöten kommer vi presentera de upplevelser och boenden som vi tror kan locka resenärer både nationellt och internationellt under dessa månader.

Åsa Sundqvist, Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk om premiären för digitala affärsmöten.

– Vi har attraktiva och efterfrågade kunskapsbaserade upplevelser som vi vill nå ut med till fler nationellt som internationellt. Det blir helt nytt för mig att presentera muséets och Fjällträdgårdens kulturguidningar digitalt.



Om Swedish Lapland Visitors Board

Swedish Lapland Visitors Board företräder besöksnäringen i nordligaste delen av Sverige – destinationen Swedish Lapland samt förvaltar och marknadsför platsvarumärket Swedish Lapland Vi är en näringslivsorienterad samverkansplattform som verkar för att stötta näringens ambitioner att göra affärer av den internationella och nationella efterfrågan på destinationens utbud av subarktiska produkter och upplevelser. Detta gör vi genom marknadsaktiviteter, destinationsutveckling samt affärsutveckling. Swedish Lapland används som destinations- och platsvarumärke i marknadsföringen av Sveriges nordligaste destination. Resmålet täcker 25% av Sveriges yta och har gräns mot både Norge och Finland. Swedish Lapland är en del av så väl Arktis som Sápmi – samernas traditionella bosättningsområde. Destinationens unika natur och lokala kultur har ett högt internationellt attraktionsvärde och 30% av gästnätterna är utländska.


Kontaktperson(er)

Annika Fredriksson
VD
Annika Fredriksson