2023-10-03 11:01Pressmeddelanden

Nu är alla nominerade till Tidskriftspriset 2023 klara  

Tidskriftspriset Tidskriftspriset

Tidskriftsprisets nomineringar är klara - här presenteras vilka som tävlar om att vinna Årets Granskning, Årets Grepp, Årets Kreativa Annonsaffär, Årets Tidskrift Fackpress och Årets Tidskrift Populärpress. Vinnarna utses under Tidskriftsgalan den 25 oktober på Cirkus i Stockholm.

– I vår bransch finns en rikedom av kreativitet och innovation i de berättelser och analyser som speglar vårt samhälle. Det ser vi fram emot att fira på Tidskriftsgalan,  säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter. 

ÅRETS GRANSKNING
Schysst fasad – skitig baksida
Av: Mårten Martos Nilsson
Arbetet
“Ett öga blått. En bild i sociala medier. Arbetet spårar byggnadsarbetaren och hittar historien om en brutal misshandel. Granskningen leder vidare till slapphänta kommunala bolag och politiker som möjliggör byggfusk för mångmiljonbelopp.”

Sanningen om sprängdåden
Av: Johanna Edström och David Lundmark
Dagens Arbete
“Sprängdåden i Sverige är ett akut samhällsproblem. I en ambitiös granskning avslöjar Dagens Arbete hur kriminella kommer över stora mängder sprängämnen från byggarbetsplatser. Granskningen blottar stora brister i kommunernas tillstånd- och tillsynsansvar och låter de drabbade höras.”

De uthängda tjejerna
Av: Karin Annebäck, Stina Berglund, Emanuel Hendal, Christoffer Röstlund Jonsson och Max V Karlsson.
Redaktör: Andreas Gustavsson
Dagens ETC
“Unga modiga röster slussar in oss i en parallell digital värld där barn växer upp utan insyn från vuxenvärlden. Reportrarna avslöjar hur de uthängda tjejerna utnyttjas av pojkar och män som byter och säljer deras privata nakna bilder.”

Vem äger Gotland?
Av: Christer Bjöhle och Moa Candil 
Horisont – Gotlands nyhetsmagasin
“Med lokal närvaro och smarta grepp visar granskningen vad som händer när turisterna tar över. När gotlänningarna trängs ut från världsarvet Visby och öns vackraste socknar. Redaktionen jobbar med små medel och resultatet kan inspirera journalister i hela landet!"

Jury: 
Daniel Nordström,
chefredaktör och ansvarig utgivare VLT (ordf.)
Jenny Küttim, grävredaktör SVT Nyheter
Lena K Samuelsson, chefredaktör och vd Aftonbladet

ÅRETS GREPP
Altinget EU, Altinget
“Atinget spred ljus där skugga råder – och möttes av en överväldigande respons. Genom smart samarbete kan de nu ge publiken valuta för pengarna och satsa vidare på sitt val.”

Lönekampen, Arbetet
“Äntligen, en plats på nätet där det är roligt att klicka sig fram till samhällskollapsen. Även ett spel kan säga mer än tusen ord, åtminstone om det byggts av Arbetets journalister.” 

Framtidens stjärnor, Hockeysverige.se
Hockeysverige.se vände blicken mot morgondagens toppspelare – och publiken följde efter. Rekord i besök såväl som prenumerationer visar att de svenska småkronorna värderas högt.”   

Bluffvarningar, Råd & Rön
“Så här ser outtröttlig vilja att konsumentvägleda ut. För de gamla läsarna ett stöd i den digitala vardagen, för de nya läsarna en inbjudan till Råd & Röns värld, för alla ett sätt att varna för samtidens bluffar.”

Jury: 
Anna Careborg, fd chefredaktör och vd Svenska Dagbladet (ordf.)
Anna Holmquist, vd och grundare Gazzine
Jack Werner, frilansjournalist och författare

ÅRETS KREATIVA ANNONSAFFÄR
NK:s samarbete med Café Magazine 2023
Story House Egmont
“Ett kreativt exempel på partnerskap i flera dimensioner, där begreppet retail media får en ny mening. Print, event, rörligt och förtjänat i snygg förpackning, helt i linje med båda varumärkenas profil.”

Game squad goes fashion – ett samarbete mellan ELLE och Xbox
Aller media
“Kreativitet är att tänka utanför boxen. Här är det i stället boxen som är kärnan i projektet – och kreativiteten går både ett och två varv utanför lådan.”

Pomodoro passion –  ett samarbete mellan ELLE mat&vin och Mutti
Aller media
“Enkelt och rustikt – men också passionerat och inspirerat, där arbetsveckans grå början i stället blev tomatröda måndagar. Ett kreativt recept på hur man kan tänka multimedialt – eller Mutti-medialt? Effekten? Molto bene!”

MQ Marqet + Årets mama 2022 
mama, Bonnier News
“Mer än en tidskrift” kan låta som en klyscha, men här finns det ett magasin med ett stort kvinnligt community med tung medial närvaro men också krav på relevans och innehåll. Ett samarbetsprojekt med flera nivåer av både kreativitet och mode som syntes både brett och vitt.”

Jury:
Mats Rönne, fristående rådgivare inom marknadsföring (ordf.)
Kenneth Danielsson, vd IAB Sverige
Linda Nilsson, vd Komm

ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Aktuell Hållbarhet
“Från besluten i Bryssel till badvattnet i Sverige bevakar Aktuell Hållbarhet några av vår tids största frågor. Alltid med känsla för målgruppens specialkunskaper och alltid med ett öga för möjliga lösningar.”

Byggindustrin
“Det här magasinet fick kavla upp ärmarna och bygga prenumerationsaffären från grunden efter att ha dumpats av den tidigare ägaren. Men ibland måste man riva ner för att bygga nytt, fräscht och hållbart. Byggindustrins pigga omstart är ett bevis på det.” 

Hem & Hyra
“Lokal, angelägen och granskande. En tidskrift som växer, citeras, prisas och når ut till nya målgrupper. Och som dessutom – år efter år – bibehåller samma höga nivå. Nominerad är Hem & Hyra.”

Ämnesläraren
“Mobiler, skärmar och röststyrda appar. Svensk skola ska bli bäst på digitalisering. Men vad händer då med elevernas förmåga att skriva för hand? Nystartade tidningen Ämnesläraren rivstartade med en nationell debatt, och fortsätter fånga angelägna frågor.”

Jury:
Anne Lagercrantz, vice vd SVT och ordförande Utgivarna (ordf.)
Per-Anders Broberg, vd och chefredaktör TT Nyhetsbyrån
Anna Gullberg, kulturredaktör Expressen
Linus Larsson, techredaktör Dagens Nyheter
Robert Olsson, ordförande för Medier & demokrati vid Lindholmen Science Park

ÅRETS TIDSKRIFT POPULÄRPRESS
Expo
“En redaktion som oförtrutet fortsätter granska och sticka ut hakan i ett hårdnande samhällsklimat. Med små resurser gör de stort journalistiskt avtryck och har över tid ökat både prenumerantstocken och antalet digitala läsare.”

Femina
“Femina är engagerande, vaken och i tiden. Här finns en angelägen och ambitiös journalistik som lägger ner lika mycket omsorg om djupet som ytan. Med viktiga kampanjer som BUP-uppropet och med modet att starta en ny gala i kristider sticker man ut från mängden.”

Gastronaut
“Gastronaut är en ambitiös nykomling som väljer utmanande format för att sticka ut i den hårda konkurrensen inom matsegmentet och väcka de nyfiknas intresse. Och det funkar.”

Kvartal
“På kort tid har Kvartal lyckats förvandla en engagerad och lojal målgrupp till betalande läsare och lyssnare. De har visat att även ett litet mediehus kan åstadkomma stora saker med en tydlig strategi.”

Jury: 
Hanna Stjärne, vd SVT (ordf.)
Cissi Elwin, vd Chefakademin
Jonas Nordling, journalist och författare
Jon Mauno Pettersson, vd och chefredaktör Breakit
Karolina Roslund, senior adviser & investor

OM PRISET:
Tidskriftspriset verkar för hög och bestående kvalitet och förnyelse av svenska tidskrifter genom att premiera goda förebilder och nyskapande insatser. Nominerade och vinnare av Tidskriftspriset tas fram av ett antal jurygrupper med erfarna personer från mediebranschen.


Om Sveriges Tidskrifter – Publicister i samverkan

Sveriges Tidskrifter är en branschorganisation för publicister som verkar inom ett fördjupande ämnesområde. Med våra ca 380 medlemmar är vi landets största branschorganisation inom medieområdet.


Kontaktpersoner

Kerstin Neld
VD
Kerstin Neld
Sveriges Tidskrifter
Sveriges Tidskrifter