Nu har Sundsvall Energi och Liquid Wind startat upp tillståndsansökan som ska ge förutsättningar för att genomföra projekten Phoenix och FlagshipTWO. Som i ett led för tillståndsansökan kommer bolagen att bjuda in till samrådsmöte med öppet hus den 9 november på Korstaverket.
Phoenix samt FlagshipTWO syftar tillsammans att ta ett helhetsgrepp på koldioxidutsläppen från Sundsvall Energis Korstaverket samt den nya biobränsleeldade pannan som planeras på Korsta.
Den fossila andelen koldioxid som uppkommer vid förbränning av avfall kommer att fångas in och lagras permanent, så kallad Carbon Capture and Storage (CCS). Med den biogena andelen koldioxid som energibärare kommer det gröna elektrobränslet e-metanol att tillverkas, så kallad Carbon Capture and Utilisation (CCU).
Sundsvall Energi och Liquid Wind har nu tagit beslut att ta de respektive projekten, Phoenix och FlagshipTWO in i dess projekteringsfas. I projekteringsfasen klarställs de tekniska, ekonomiska och miljömässiga förutsättningarna och lösningarna i syfte att kunna förbereda investeringsbeslut.
- “Det arbete som Sundsvall Energis styrelse nu har beslutat ska genomföras syftar till att skapa ett tryggt och väl genomarbetat beslutsunderlag som först ska behandlas av kommunfullmäktige i Sundsvall och därefter av bolagets styrelse innan projekt Phoenix kan genomföras. Vi vill på detta sätt bidra till att förverkliga Sundsvalls ambition att vara klimatneutral till 2030 och kunna erbjuda Sundsvall Energis kunder klimatpositiv fjärrvärme”, säger Arianne Sundman, styrelseordförande Sundsvall Energi.
Tillverkningsprocessen av elektrobränsle kommer att skapa användbara restströmmar i form av värme och syre som avses att utbytas och återanvändas i ett cirkulärt flöde parterna emellan.
Parallellt med att söka miljötillstånd och arbete med projekteringen, pågår arbete med att förbereda för förstärkt elnätskapacitet samt exempelvis söka bidrags-finansiering för projekten.
Parterna har för avsikt att kunna fatta investeringsbeslut i slutet av 2023 och ta anläggningarna i drift i slutet av 2025. FlagshipTWO blir Liquid Winds andra anläggning för produktion av grönt elektrobränsle i Sverige.
- “Den potential vi inledningsvis såg i att kunna etablera vår andra anläggning i samarbete med Sundsvall Energi har bekräftats under förprojekteringsskedet. Här finns möjligheter att skapa många synergier och nyttor parterna emellan och det avser vi gemensamt säkerställa i den projekteringsfas som inleds nu. FlagshipTWO kommer att bli en viktig milstolpe inte bara för den gröna omställningen i Sverige utan även globalt där sjöfarten idag förbrukar 300 miljoner ton fossila bränslen”, säger Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind.
Faktaruta:
Phoenix är utvecklingsprojektet som bedrivs av Sundsvall Energi för att samla in och på ett klimatsmart sätt omhänderta den koldioxid som uppstår vid produktion av fjärrvärme vid Korstaverket. Koldioxiden som ska samlas in kommer dels från befintlig avfallsförbränningsanläggning samt en ny planerad biobränsleanläggning. När avfall eldas bildas både biogen koldioxid (från tex. matrester och papper) och dels fossil koldioxid (från plast). Den biogena koldioxid kommer att få nytt liv som e-metanol och den fossila koldioxiden kommer att lagras permanent för att inte tillföras i atmosfären.
FlagshipTWO är en anläggning som ska producera över 100 000 ton förnyelsebar e-metanol. Biogen koldioxid ska fångas in från Korstaverket och grön vätgas ska produceras med hjälp av ny, förnybar el. Koldioxiden och vätgasen bildar sedan elektrobränsle i form av metanol i en katalysator.
Projekten beräknas gemensamt bidra till en årlig minskning av 330 000 ton CO2-utsläpp, primärt genom att ersätta fossilt fartygsbränsle och permanent inlagring av den fossila koldioxiden (CCS), men även genom en hög grad av energiåtervinning.
För mer information, kontakta:
Anders Jonsson, VD Sundsvall Energi, 070-313 01 71
Arianne Sundman, styrelseordförande Sundsvall Energi, 070-624 32 11
Nina Norrbin, Kommunikationsstrateg Sundsvall Energi, 073-270 93 02
Klaudija Cavala, Liquid Wind Communications, klaudija@liquidwind.se
Om Liquid Wind
Liquid Wind har som ambition att elektrifiera både svensk och internationell sjöfart genom att producera grönt elektrobränsle. Liquid Winds fokus är att utveckla, finansiera, bygga och driva anläggningar för produktion av elektrobränsle, för att påskynda övergången till koldioxidneutral marin transport. Anläggningarna kommer att producera ett koldioxidneutralt flytande bränsle och på så sätt kan företaget erbjuda sina kunder en möjlighet att snabbare uppnå sina hållbarhetsmål. Liquid Wind är baserat i Göteborg. 2021 utsågs Liquid Wind till en av de fem bästa energi-startupföretagen globalt av StartUs Insights. För mer information, besök liquidwind.se eller följ Liquid Wind på LinkedIn och Twitter.
Målet och drivkraften för oss på Sundsvall Energi är att vår verksamhet ska vara bra både för människorna och miljön samt bidra till Sundsvallsregionens fortsatta utveckling. Våra erbjudanden till kund ska ha höga miljö- och klimatprestanda. Den huvudsakliga produktionen av fjärrvärme och el sker vid Korstaverket. Vid Blåberget hanterar vi avfall för material- och energiåtervinning samt deponering. Sundsvall Energi ägs av Sundsvalls kommun och ingår i Stadsbacken AB.