2023-05-08 07:47Press release

Karneval på St Maarten: Färgglada parader och utsökt mat

Från den 14 april till den 3 maj 2023 firar man den färgglada karnevalen på St Maarten för 52:a gången. I den holländska delen av denna ö i Karibiska havet är det redan sommar. På dagen kan du njuta av de vita korallsstränderna eller i de lyxiga spaanläggningarna, och på kvällen kan du hänga bland lokalbefolkningen under uppträdanden av (inter)nationella artister. Besök St Maarten under karnevalsveckorna för oförglömliga konserter i världsklass, färgglada parader, kulinariska läckerheter och en unik upplevelse som du aldrig glömmer.

Upptäck kulturen på St Maarten

I decennier har karnevalen på St Maarten varit en kombination av en kulinarisk, kulturell och musikfestival som både lokalbefolkningen och besökarna njuter av tillsammans. Lokalbefolkningen ser fram emot detta evenemang och börjar designa sina festdräkter många månader i förväg. Det finns något att nytt att uppleva på varje dag under karnevals perioden . Ena dagen är det en skönhetstävling, nästa dag ett framträdande av en internationell hiphopartist. När du festar på ön kommer du automatiskt i kontakt med den vänliga lokalbefolkningen på St Maarten, som gärna delar med sig av sina traditioner.

Lyssna på en konsert på Carnival Village

Om du är musik intresserada måste du besöka Carnival Village på kvällarna. Detta stadionliknande område är epicentrumet för St Maartens karnevalen. På ingen annan karibisk ö hittar du ett sådant område speciellt designat för en karneval. I centrum av området finns en stor scen där du kan uppleva live  konserter på kvällarna. Musikstilarna varierar från reggae till latin, och från soca till hiphop. Varje år uppträder minst fem internationellt, kända artister. Övriga konserter framförs av lokala artister och artister från de angränsande öarna. Det är en färgstark upplevelse och festen pågår ofta långt fram på morgonen.

Njut av mat från hela världen

Runt den centrala scenen i Carnival Village finns det 79 sammanhängande stånd, varav en del av dessa stånd är en barliknande restaurang. De färgglada drinkarna matchar besökarnas festkläder, men du kan också smaka lokalproducerad öl. I restaurangerna tillagas rätter från hela världen – något för alla smaker. I montern med St Maartens specialiteter bakas bland annat "Johnny cakes" (en sorts friterad smörgås), bbq chicken och dumplings. Vid andra stånd kan besökarna köpa smakbitar från till exempel Surinam, Indien eller Trinidad.  I Carnival Village hittar du också stånd med lokalt producerade produkter, barnleksaker och lotterier, och det finns till och med en egen polisstation.

Besök de färgglada paraderna

Höjdpunkten under karnevalen på St Maarten är förstås de färgglada karnevalsparaderna. Under paraderna står det i genomsnitt 25 000 människor längs gatorna för att heja på de färgglada processionerna som är på väg till Carnival Village. Under var och en av karnevals perioden går en parad genom staden, med grupper på upp till 500 karnivals klädda deltagare. På en 12 meter lång karnevalsvagn spelar ett band medryckande musik som kan höras över hela ön. Paraderna varar i cirka sju timmar, varefter festen fortsätter i byn. I år kan man också uppleva en parad med deltagare som har producerat kotymer med inbyggt ljus,  som kommer dra till sig många besökare. Och har du barn med dig så finns det även en separat parad  för barn.

Hitta din favorit bland de tävlande 

Under karnevals perioden genomförs fyra tävlingar för att utse Karnevalens Drottning.  Kvinnor från olika ålderskategorier deltar och de tävlande börjar förbereda sina kostymer under många månader innan festivalen går av stapeln. Upp till tvåtusen besökare brukar komma för att heja på sin deltagare och även om du inte själv deltar är det ett spännande event.

Om St Maarten Tourism Bureau

St. Maarten Tourism Bureau är den officiella marknadsförings- och turistbyrån för den karibiska ön Sint Maarten, etablerad för att informera resenärer om ön, öka varumärkesmedvetenheten och främja olika aktiviteter på ön för både turister och invånare. Sint Maarten är världens minsta område delat i två länder: ön har haft en holländsk och en fransk del sedan 1648, vilket resulterat i en speciell blandning av kulturer. St Maarten Tourism Bureau ansvarar för att främja den holländska delen.

 

För mer information om St Maarten som semesterdestination, se her


About Sint Maarten

St. Maarten is a beautiful and versatile destination with a rich culture, white sandy beaches, lots of greenery, tropical atmospheres and a mix of all kinds of different cuisines. Located in the Carribbean, Sint Maarten is the Dutch part of the small island, and makes geographically makes up the 44% of the divided island (the remaining 66 % being Saint Martin - the french part).


Contacts

Lotte Kühn Laugesen
PR Executive
Lotte Kühn Laugesen
Christine Engen
CEO & Creative Director
Christine Engen

Related links