I år är det dags för den tionde omgången av Årets unga ledande kvinna – ett initiativ som startades för att öka andelen kvinnor i ledande positioner i Jönköpings län. Idag, den 1 oktober, öppnar möjligheten att nominera personer till listan som samlar ledarförebilder i olika roller och branscher. Av personerna på listan utses sedan Årets unga ledande kvinna, Årets unga ägande kvinna och Årets blivande styrelsetalang.
Årets unga ledande kvinna startades 2015 när Ledarnas Jämställdhetsrapport pekade ut Jönköpings län som sämst i Sverige när det gäller andel kvinnor på chefspositioner. Med målet att öka jämställdheten påbörjades arbetet med att årligen presentera en lista av förebilder – unga kvinnor i ledande positioner. Syftet med listan var att inspirera fler kvinnor att vilja bli ledare och chefer, men också att fungera som en plattform för företag och organisationer som söker experter eller ska rekrytera.
I september släpptes Allbright-rapporten 2024 som kartlägger näringslivets ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. Årets rapport visar positiv utveckling på flera fronter. Bland annat når Sverige för första gången jämställda storbolagsstyrelser och andelen kvinnor i ledningsgrupperna landar precis på 30-procentstrecket.
När det gäller andelen chefskvinnor på privata bolag kvarstår dock dyster statistik för Jönköpings län - som är sämst i Sverige.
Andel kvinnor på chefsposition per län
”Gemensamt för bottentrion är att de lokala företagen ofta tillhör mansdominerade industrier, som tillverkningsindustrin och energiindustrin. Rankningen visar att privata bolag i de flesta länen läcker talang. På Jönköping University är exempelvis 61 procent av de studerande kvinnor, studier som borde leda till högre positioner i näringslivet. Majoriteten av kvinnorna som studerar försvinner istället iväg till de kommunala bolagen eller lämnar länet för gott. Ett mönster som syns i stora delar av Sverige med enbart några få undantag.” – Allbright-rapporten 2024
Lovisa Schedin, Communitykoordinator och projektledare för Årets unga ledande kvinna
Med de senaste siffrorna från Allbright-rapporten är det tydligt att vi fortfarande behöver jobba på bred front med jämställdhetsfrågan i vårt län. Tittar vi på statistik från SCB som omfattar alla chefspositioner – inte bara i privata bolag – har det glädjande nog hänt en del. Där ligger andelen idag på 38% kvinnor i länet som helhet. Även Gnosjö, som ligger på en jumboplacering bland alla kommuner i Sverige, har de senaste åren ökat andelen kvinnor med 2 procentenheter. Vi tror att det vi åstadkommer tillsammans med våra partners i projektet har spelat roll för statistiklyftet och vi kommer att driva vidare arbetet så länge det behövs, säger Lovisa Schedin, projektledare för Årets unga ledande kvinna.
Sedan förra året delas tre utmärkelser ut bland dem som tar plats på listan Årets unga ledande kvinna: Årets unga ledande kvinna, Årets unga ägande kvinna och Årets blivande styrelsetalang.
Linda Pålsson, Science Park Jönköpings län, ansvarig för utmärkelsen Årets unga ägande kvinna
Att fler kvinnor driver och äger företag är inte bara en jämställdhetsfråga, utan en nyckel till att stärka både Jönköpings läns och Sveriges konkurrenskraft, tillväxt och sysselsättning. Genom utmärkelsen Årets unga ägande kvinna vill vi lyfta fram kvinnor redan driver företag och samtidigt inspirera fler att se företagande som ett naturligt sysselsättningsalternativ. När fler kvinnor tar plats i näringslivet skapar vi ett mer dynamiskt och innovativt samhälle där vi tar tillvara viktig kompetens och potential, säger Linda Pålsson, ansvarig för utmärkelsen Årets unga ägande kvinna.
Under hela oktober kan allmänheten gå in och nominera personer till listan och därmed de tre utmärkelserna. För att kunna bli nominerad ska personen vara bosatt eller verksam i Jönköpings län, identifiera sig som kvinna, max 35 år gammal (född tidigast 1989) och ha någon typ av ledarroll. Det kan vara som chef, företagare, i en styrelse, inom en förening eller annat engagemang inom ledarskap.
I november inleds sedan urvalsprocessen där 20 personer kvalificerar sig till listan. Listan offentliggörs i februari, och på en prisceremoni i början av mars utses vinnarna.
Den som vill nominera en ledare gör det enkelt på aretsungaledandekvinna.se genom att fylla i ett formulär. Därefter får alla nominerade möjlighet att skicka in underlag som ligger till grund för urvalsprocessen till listan.
För att nå ut brett – både branschmässigt och geografiskt i länet – vill vi göra det enkelt att nominera; det tar inte mer än tre minuter! Den som nominerar behöver inte veta exakt vilka resultat personen åstadkommit eller vilken av de tre utmärkelserna som passar bäst. Du nominerar helt enkelt dina ledarförebilder till listan som helhet och sen gör vi det tuffa arbetet med att utse vinnarna utifrån specifika kriterier för respektive utmärkelse. Med det vill vi uppmana alla i länet att nominera ledare på bred front – inte bara chefer – till årets lista, säger Lovisa Schedin.
Årets unga ledande kvinna drivs av Handelskammaren Jönköpings län, Science Park Jönköpings läns och Region Jönköpings län i samarbete med projektets partners:
Combitech, Day Fotografi, Elmia, EY, Fagerhult, FC Gruppen, FC Production, Friskis, HSB Göta, IKEA, Jönköpings-Posten, Jönköping University, Knowit, Länsförsäkringar Jönköping, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Orientor, Poolia, StyrelseAkademien, En Produktionsbyrå, SAAB, WSA LAW och Yellon.
Genom Årets unga ledande kvinna byggs en lista av ledare med dokumenterad erfarenhet och kompetens. Listan kan användas som underlag vid rekrytering av exempelvis ledartjänster och styrelseledamöter. Idag består den av 205 ledare, chefer och företagare som utsetts bland över tusen nominerade genom en tuff urvalsprocess.
Science Parks kärnverksamhet är att skapa, utveckla och bidra till hållbara innovationer. Vi jobbar för att människorna och företagen vi stöttar skapar impact i samhället – det vill säga att de är med och bidrar till en positiv påverkan på samhället. Vi finns med affärsutvecklare och kreativa kontors- och mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och framtidssäkrar näringslivet i Jönköpings län.