2024-02-17 19:55Pressmeddelande

Oliver Solberg har kopplat greppet om Rally Sweden

Skodas rallyförare Oliver Solberg har kopplat greppet om Rally Sweden i Umeå inför de tre avslutande sträckorna. FOTO: JOHAN LÖFSkodas rallyförare Oliver Solberg har kopplat greppet om Rally Sweden i Umeå inför de tre avslutande sträckorna. FOTO: JOHAN LÖF

Svenskhoppet i Rally Sweden Oliver Solberg har kopplat grepp om tävlingen i WRC 2-klassen inför söndagens avslutande tre sträckor i Umeå. Skoda-föraren har drygt en minut tillgodo på jagande Sami Pajari och Georg Linnamäe.
- Greppet, trots en hel dags körning, var inte så dåligt. Jag tog det lugnt och körde säkert. Jag vill inte ta några risker, sa Solberg som trots "lugnet" utökade ledningen med nästan 18 (!) sekunder på sista sträckan in mot The Red Barn Arena.

I WRC 1var det upplagt för en tuff duell mellan Esa-Pekka Lappi och Takamoto Katsuta när Rally Sweden gick sju stages under lördagen.
Men redan på SS8 körde japanen in i snövallen på Sarsjöliden SS10 och plötsligt blev 0,9 sekunder över tio minuter när Katsuta var tvungen att gräva sig lös ur snövallen. Det bäddar för finsk seger när Rally Sweden går i mål på söndag eftermiddag.
Esa-Pekka Lappi har mer än en minut tillgodo på jagande Adrien Fourmaux och Elfyn Evans inför avslutningen.
- Det här var trevligt. Jag gillade verkligen sista sträckan och nu ska jag ha god natts sömn och ladda för morgondagen, sa han.

Fredagens konsekventa snöfall skördade sina offer där såväl Kalle Rovanperä som Ott Tänak körde in i snövallarna där bägge reparera sina skador och därmed segerchanserna för det här året. Idag var duon tillbaka och får nöja sig med att jaga de VM-poäng som finns kvar att fördela i totalen. I toppstriden känns det bäddat för Hyundai-seger där Esa-Pekka Lappi - precis som Ott Tänak gjorde ifjol - kört jämnast över de 15 specialsträckorna så här långt. Katutas misstag fick rutinerat nogfinländaren att ta ner aggresiviteten i körningen på de avslutande lördagsdistanserna där han aldrig radade upp placeringarna 6-5-3-4 och 6 på de respektive sträckorna.
Inför söndagen har Lappi alla möjligheter att celebrera och kliva högst upp på segerpallen. Sista sträckan Umeå SS15 blev dramatisk. Gregoire Munster körde in i snövallen vid 7,2 kilometer. Blott som tredje bil, och stod kvar länge. Fourmaux körde in i snöbanken precis där efter, var otroligt nära att fastna han med, men lyckades komma ut. Sen kunde Muster lämna snöhögen, precis före Lappi.


Om Rally Sweden

Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i WRC, världsmästerskapen i rally, och det enda utpräglade vinterrallyt. Det är Sveriges största årligen återkommande evenemang med över 100 000 åskådare under fyra dagar och närmare 120 miljoner tv-tittare runt hela världen! Tävlingarna avgörs för första gången i år i Umeå i Västerbotten. Tävlingen har körts sedan 1950 och varit vinterrally sedan 1965. Rally Sweden är känt som en vinterfestival, där publiken kommer förare, bilar och tävlingarna riktigt nära – Closer to Rally.


Kontaktperson

Communication Rally Sweden
Niklas Westman