2024-02-16 20:15Pressmeddelande

Oliver Solberg briljerade i snöyran på Rally Sweden

Hemmahoppet Oliver Solberg bemästrade vinterunderlaget perfekt under fredagen och med sin WRC-2-bil ligger han nu trea i totalsammandraget efter fredagens körningar i Rally Sweden.Hemmahoppet Oliver Solberg bemästrade vinterunderlaget perfekt under fredagen och med sin WRC-2-bil ligger han nu trea i totalsammandraget efter fredagens körningar i Rally Sweden. FOTO: ROBERT EKBLOM

Ni bad om ett vinterrally, ni fick ett vinterrally.
Det var tuffa förhållanden i Rally Sweden i Umeå med omnejd, så pass tuffa att inte ens ett par världsmästare klarade av utmaningen. När Kalle Rovanperä och Ott Tänak fick parkera sina bilar redan på morgonen så lyckades Esapekka Lappi hantera vinterförhållanderna bäst.

Men om det var lite knepigt att köra på förmiddagen så blev det riktigt svårkört på eftermiddagen.
Rallyts längsta sträcka, SS7 Floda 2, avgjordes i mörker och med ymnigt snöfall.
Det var svårt att få grepp i däcken och det var svårt att se längre än bara några meter framför bilen.
– En av de svåraste sträckorna jag nånsin kört, sade till exempel Sami Pajari och fick medhåll av Takamoto Katsuta:
–Det var rätt hemskt men en bra erfarnehet, sade han.

Esapekka Lappi, Hyundai, klarade det bäst, och tog ledningen i sammandraget.
– Det har verkligen varit en av de tuffaste snöeftermiddagarna någonsin. Rätt extremt, även för en finländsk förare. Men vi har tydligen varit snabbast hittills, så snälla. Ge oss mer snö, sade Lappi.
– Det var verkligen svårt. Man kunde inte använda helljuset. Kör man 160 är det rätt galet när man inte kan se, du måste verkligen lita på kartläsaren.

Hemmafavoriten Oliver Solberg, som såklart är uppväxt på vintervägar och konstant mörker, ligger på en imponerande tredjeplats i sammandraget inför helgen.
– Jag är lite överraskad, men nåt måste vi göra rätt. Jag hade lite problem med handbromsen och kunde inte riktigt använda den på det sätt jag ville, vilket gjorde att jag tappade lite självförtroende . Men jag sparade däcken, och ser fram emot helgen. Jag hoppas på mer snö, sade Solberg.

Om det var stökigt inne i bilarna var det betydligt gladare humör utanför dem. Publiken strömmade ut i skogarna och under kvällens sprintsträcka på Red Barn Arena var det rejält med folk som fick se såväl artisten Maxida Märak på scen som statsminister Ulf Kristersson få sig en rejäl åktur med den förre detta rallystjärnan Jari-Matti Latvala, numera stallchef för Toyota.

Oliver Solberg var väldigt nöjd med supporten i skogarna.
– Detta är vad rally handlar om. Det var otroligt mycket folk runt om på sträckorna. Jag vinkade till och med till dem från de långa rakorna, sade han.
Rally Sweden fortsätter med SS+ Vännäs 1 tidigt på lördagsmorgonen.


Om Rally Sweden

Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i WRC, världsmästerskapen i rally, och det enda utpräglade vinterrallyt. Det är Sveriges största årligen återkommande evenemang med över 100 000 åskådare under fyra dagar och närmare 120 miljoner tv-tittare runt hela världen! Tävlingarna avgörs för första gången i år i Umeå i Västerbotten. Tävlingen har körts sedan 1950 och varit vinterrally sedan 1965. Rally Sweden är känt som en vinterfestival, där publiken kommer förare, bilar och tävlingarna riktigt nära – Closer to Rally.


Kontaktperson

Communication Rally Sweden
Niklas Westman