2024-02-21 11:16Bloggpost

Priserna studsar upp i e-handeln – trots januarireans rabatter

Händer vid klädräcke med blå t-shirts. Illustrationsbild

Inflationen steg i januari och Prisjakts data visar en allmän uppgång av priser i e-handeln, trots att januarirean bjöd på prissänkningar. Samtidigt ökar de svenska konsumenternas budget för fysiska varor dramatiskt i årets första kvartal.

Inflationen har tagit ny fart och landar på 3,3 procent i januari, enligt måttet KPIF. Ett bakslag för den nedåtgående trenden, men troligtvis rör det sig om en tillfällig uppgång. Det höjda prisläget har hittills lett till att konsumenterna hållit i plånboken. En ökad prismedvetenhet har växt fram och prioriteringar har gjorts i hushållen. Samtidigt tycks konsumenter se möjligheter att skala upp budgeten för fysiska varor i det första kvartalet i 2024. Inflationen har, trots hacket i nedgången, dämpats och räntan väntas sänkas framåt sommaren.

Priserna ökade i januari – och så blev rean

Prisjakt har analyserat prisutvecklingen i januari för produkter inom alla kategorier (såsom Mode & accessoarer, Hem & hushåll, Skönhet & hälsa, Ljud & bild, Datorer & tillbehör, etc). Totalt skedde en prisökning med 0,8%. Priserna gick upp på 40% av produkterna, och samtidigt sänktes priserna på 25% av dem.

Exempel på prisutveckling inom populära produktkategorier under januari:

Skidglasögon +10,6%

TV-apparater +6,4%

Barnskor +2,7%

Löparskor +2,4%

Väskor +2,3%

Hörlurar +2,1%

Leksaker -0,9

Surfplattor -3,9%

Mobiltelefoner -4,3%

Hårfönar -6,3%

Om datan: Prisutvecklingen har mätts under perioden 1-31 januari 2024 och baseras på produkter i Prisjakts databas.

Under månaden pågick även januarirean. Under januari sänktes priset på 11% av produkterna med minst 10%. Snittrabatten för produkterna som var på rea var 21,22%. Det kan jämföras med snittrabatten på Black Friday 2023, som var 20,45%. Men under Black Friday var en mycket större andel produkter på rea med minst 10%, nämligen var fjärde vara. 

Svenskarnas budget för fysiska varor ökar 

Inför årets första kvartal tillfrågades över 1000 svenskar i Prisjakts rapport Konsumentkompassen om hur mycket de planerar att spendera på fysiska varor (undantaget livsmedel och biljetter) de kommande tre månaderna. I snitt planerar svenskarna att handla för 11 242 kr. Det är en ökning med 27%, eller 2393 kr, jämfört med samma period i fjol. Även i relation till föregående kvartal, Q4 2023, är det en ordentlig ökning med 31% eller 2672 kr. Då ingick både Black Friday-shopping och julhandel i den budgeterade pengen för fysiska varor. 

Bild från Konsumentkompassen Q1 2024

Ur Konsumentkompassen Q1 2024

Läs mer i Konsumentkompassen Q1 2024.

Så kommer konsumenterna agera 

Konsumenterna tycks se positivt på sina ekonomiska förutsättningar, givet den höjda snittbudgeten. Möjliga orsaker är att inflationen (trots januariökningen) sjunkit sedan de höga nivåerna i fjol och att räntetoppen spås vara nådd. Köpkraften i Prisjakts index ligger dock kvar på samma nivå som föregående kvartal. Kikar vi närmre på datan avslöjas vissa kontraster. En större andel av konsumenterna upplever hög köpkraft och går in i det nya året med bredare svängrum för konsumtion. Men den andel som upplever låg köpkraft ökar också. Mellanskiktet har tunnats ut och skillnaderna förstärkts. Det kan vara rimligt att anta att konsumenter med lägre köpkraft kommer att fortsätta hålla igen budgeten för shopping, och att de med bättre marginaler kan komma att öppna upp plånboken i något större utsträckning än tidigare.

 


Om Prisjakt

Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser.

 Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.


Kontaktpersoner

Isabella Ahmadi
Presskontakt / Konsumentexpert
Isabella Ahmadi