2022-09-28 13:00Press release

Pophouse Entertainment investerar i Aviciis musikkatalog

Tim Avicii BerglingTim Avicii Bergling

Som ett led i Pophouse globala satsning på musikkataloger blir bolaget ny huvudägare i Aviciis musikrättigheter. Familjen Bergling förblir minoritetsägare och bildar samtidigt ett nytt gemensamt bolag med Pophouse för att vidareutveckla och förstärka Aviciis unika musikarv. Den svenske världsartisten har fler månatliga lyssnare globalt på Spotify än exempelvis The Beatles, Madonna, Elvis Presley, The Rolling Stones och Bob Marley. Det nya partnerskapet grundar sig i den mångåriga relationen mellan Pophouse VD och familjen Bergling som bland annat redan har resulterat i öppnandet av det interaktiva museet Avicii Experience i Stockholm tidigare i år.

Familjen till den hyllade DJ:n, låtskrivaren, producenten och kompositören Avicii, född Tim Bergling, har ingått ett avtal med Pophouse Entertainment (Pophouse), det Stockholmsbaserade företaget som utvecklar varumärken inom musik och underhållning, däribland den banbrytande virtuella konserten ABBA Voyage i London. Pophouse har förvärvat 75 % ägande i artistens masterinspelningar och förlagsrättigheter, medan familjen behåller ägandet av de återstående 25 %. Ett joint venture har skapats mellan Tim Berglings familj och Pophouse för att värna om Aviciis oförglömliga arv genom framtida globala satsningar, såsom det interaktiva museet i Stockholm, Avicii Experience, som Pophouse och familjen Bergling redan har samarbetat kring och öppnat i februari.

För Tim Berglings båda föräldrar, Klas Bergling och Anki Lidén, innebär avtalet med Pophouse en möjlighet att ta ett steg tillbaka från många av de uppgifter som krävs för att driva en världsberömd musikers verksamhet i en digital värld under ständig utveckling. Det ger dem mer tid att fokusera på stiftelsen Tim Bergling Foundation, som de grundade i deras sons namn ett år efter hans bortgång.

Pophouse har presenterat ett konkret koncept och förslag för ett långsiktigt vårdande och utvecklande av Tims musikarv. Genom denna affär säkrar vi stiftelsen Tim Bergling Foundations långsiktiga ekonomiska förutsättningar och skapar samtidigt ett större utrymme för att agera mer kraftfullt inom de viktiga framtidsfrågorna kring barn och ungas psykiska hälsa och välmående. Stiftelsen Tim Bergling Foundation är ett engagemang på heltid, verksamheten har bara några år på nacken och mycket behöver göras under lång tid framöver”, säger Klas Bergling. (Klas Berglings och Anki Lidéns fullständiga uttalande finns i en separat bilaga som medföljer detta dokument)

"Tim var inte bara en av världens bästa DJ:s, han var ett extremt produktivt geni som alltid gick sin egen väg, blandade genrer, utmanade konventioner och skapade musikhistoria. Jag följde hela hans resa och det är med ära och stolthet som jag och hela Pophouse tillsammans med familjen Bergling kommer att vårda och introducera hans musik för nya generationer av lyssnare i alla delar av världen”, säger Pophouse VD Per Sundin (som först signade Avicii till Universal Sweden 2010, då i egenskap av Universals Nordenchef).

Avicii blev först känd 2011 med sin Grammy-nominerade singel "Levels". 2012 rankades han som den främsta DJ:n i världen av den internationella branschbibeln DJ Magazine. Hans debutstudioalbum, True, låg topp 10 i mer än 15 länder, drivet av hitlåten "Wake Me Up”. Artisten släppte sitt andra toppalbum, Stories, 2015, och en fjärde EP, Avīci, 2017. Avicii nominerades också till en Grammy Award för sitt arbete med "Sunshine" med David Guetta 2012.

Genom sina musikprojekt samarbetade Avicii med ett brett spektrum av musiker inom många genrer, inklusive Coldplays frontman Chris Martin, Mac Davis, Nile Rodgers, Rita Ora, Adam Lambert, Audra Mae och Wyclef Jean. Han producerade musik för Madonna, Coldplay och världsberömda DJs som David Guetta och Tiësto, och blev en av världens mest efterfrågade DJs och producenter. Inom DJ- världen har han nämnts som en stor inspirationskälla för namn som Kygo och Martin Garrix. Artistens tredje och sista album, Tim, släpptes postumt 2019, med svenska producenter och låtskrivare som Vincent Pontare, Salem Al Fakir, Carl Falk, Joakim Berg, Albin Nedler, Kristoffer Fogelmark med flera. Om albumet skrev New York Times: "Tillsammans representerar ljuden och känslorna [Tims låtar] ett sammanhållet och slående steg framåt för en musiker som redan är känd som en av de mest slagkraftiga innovatörerna inom elektronisk pop under det senaste decenniet.”

Fyra år efter hans alltför tidiga bortgång når Avicii mer än 30 miljoner lyssnare i månaden på Spotify, vilket rankar honom före globala musikikoner som The Beatles, Madonna, Elvis Presley, The Rolling Stones och Bob Marley, för att nämna några. Hans tio populäraste låtar på plattformen har streamats nästan åtta miljarder gånger tillsammans, varav tre globala hits — "Wake Me Up", "The Nights" och "Waiting For Love" — har streamat mer än en miljard gånger vardera.

Pophouse investeringschef, Johan Lagerlöf, säger:

"Vi investerar för att bygga upp en samling artister som på olika sätt har definierat modern popmusik. Artister som har låtar som kan vara klassiker redan idag och ikoniska imorgon. De som förändrat musikvärlden på global nivå. Sådana låtskatter ska inte bara kommas ihåg, de ska upplevas fullt ut på nya och spännande sätt. Det är framtiden vi formar.”

Avicii-avtalet kommer några månader efter att Pophouse förvärvade masterinspelningarna och förlagsrättigheterna till Swedish House Mafias musikkatalog, och bildade ett joint venture med trions medlemmar för att utveckla och stärka SHM-varumärket över hela världen.

Tidigare i år tillkännagav Pophouse att de siktar utanför Sverige, genom att utse före detta chefen för Capitol Music Group och Columbia Records, Steve Barnett, till företagets investeringsrådgivningskommitté, med uppdraget att leda företagets sökande efter USA- och Storbritannien-baserade rättigheter, för att hitta nya ikoniska artistvarumärken att utveckla.

Om Pophouse
Pophouse förvärvar och utvecklar varumärken inom underhållning som t ex musik, podcast och gaming. Tidigare i år påbörjade bolaget en global satsning på att investera i musikkataloger. Till skillnad från traditionella investerare inom immateriella rättigheter, tillför Pophouse värde till sina investeringar genom artistcentrerad konceptutveckling i nära samarbete med befintliga intressenter. Företaget grundades 2014 av EQT-grundaren Conni Jonsson och popmusikikonen Björn Ulvaeus (ABBA). Pophouse har expanderat till många andra satsningar i Stockholm, inklusive: Space, det största spelcentret i världen; ovannämnda Avicii Experience, och Perfect Day Media, det ledande poddhuset i Norden.

Sedan maj har ABBA Voyage i London, där Pophouse är huvudinvesterare, ackompanjerats av ett 10- manna liveband i en unik konsertupplevelse med den legendariska musikgruppens avatarer. Pophouse- ordföranden Michael Bolingbroke är även ordförande för ABBA Voyages produktionsbolag Aniara, där även Per Sundin ingår som styrelseledamot. Detta tekniska och musikaliska genombrott äger rum i en specialbyggd arena i Queen Elizabeth Olympic Park, och har sålt mer än 650 000 biljetter och sålt ut 134 föreställningar hittills.

Om stiftelsen Tim Bergling Foundation
Stiftelsen grundades av Klas Bergling, Anki Lidén och deras familj efter Tim Berglings självmord den 20 april 2018, under artistnamnet Avicii var Tim en av de mest hyllade och älskade producenterna/utövarna/låtskrivarna inom modern musik.

Sedan hans bortgång har Tims föräldrar tillfört betydande kapital från hans musikarv till stiftelsen och man fortsätter att rikta intäkter från olika projekt till dess verksamhet.

Stiftelsen förespråkar förebyggande, konkreta åtgärder för psykisk hälsa, välmående och kreativitet bland barn och unga. Till exempel stöd till hjälplinjer att vara tillgängliga 24/7/365, byggande av musikstudior i utsatta områden för att erbjuda ungdomar en meningsfull fritid, musikterapi, konserter, föreläsningar och öppna aktiviteter för att minska stigmatiseringen som omger psykiska besvär och självmord, man har också startat ett ungdomsråd som en rådgivande funktion för att utveckla stiftelsens verksamhet, där man lyssnar på de ungas behov, tankar och önskemål om en bättre dag.

Med fokus på långsiktighet stöder stiftelsen också vetenskapsbaserade organisationer som är engagerade i förebyggande av psykisk ohälsa och självmord, bland barn, unga och unga vuxna. Dessutom stöder stiftelsen biståndsarbete och områden där Tim hade en passion, såsom klimatförändringar, global hunger och bevarande av vilda djur och hotade arter.

För foton och logotyper, se realaterat material alt. klicka här.
För mer om Pophouse, klicka här.
För mer om Avicii, klicka här.
För information om Pophouses ledningsgrupp, klicka här.
För information om Pophouses styrelse, klicka här.

Kontaktuppgifter
Pophouse
Sofie Nelson, head of PR
+46 70 754 51 76
sofie.nelson@pophouse.se

Tim Bergling Foundation
Ebba Lindqvist, head of PR
brev@ebbalindqvist.se


About Pophouse Entertainment

Pophouse acquires and develops entertainment brands within music, podcast and gaming, and the company began a serious venture into music catalogue investments earlier this year. Unlike traditional entertainment IP investors, Pophouse adds value to their investments through artist-centric concept development by working closely with existing stakeholders. The company was founded in 2014 by EQT founder Conni Jonsson and pop music icon Björn Ulvaeus (ABBA). The company has expanded into numerous other endeavors in Sweden’s capital city, including: Space, the largest gaming centre in the world; the aforementioned Avicii Experience, and Perfect Day Media, the leading podcast house in the Nordics.


Contacts

Head of PR
Sofie Nelson