2022-03-29 14:00Press release

Pophouse Entertainment förvärvar Swedish House Mafias musikkatalog – och rekryterar musiklegend

Swedish House Mafia
Pophouse VD Per Sundin
Johan Lagerlöf, head of investments Pophouse
Photo Pophouse - Albin Händig
Photo Swedish House Mafia - Alexander WesselySwedish House Mafia Pophouse VD Per Sundin Johan Lagerlöf, head of investments Pophouse Photo Pophouse - Albin Händig Photo Swedish House Mafia - Alexander Wessely

Swedish House Mafia (SHM) är först ut att ingå ett samarbete med Pophouse Entertainments nya omfattande satsning inom musikrättigheter. Pophouse Entertainment förvärvar gruppens musikkatalog och startar samtidigt ett gemensamt bolag med bandets medlemmar för att expandera och bygga vidare på SHMs starka, internationella varumärke och musik. Affären markerar startpunkten för Pophouse Entertainments internationella expansion med fokus på UK och US. 

Steve Barnett, legendarisk musikprofil och tidigare vd och styrelseordförande för Capitol Music Group och Columbia Records, ansluter samtidigt till Pophouse Entertainments verksamhet i UK och US. Övergripande investeringsansvarig är Johan Lagerlöf, tidigare global chef för musikkataloger och rättigheter på Spotify.

Pophouse Entertainment erhåller samtliga rättigheter till SHMs backkatalog (masterinspelningar, kompositörsandelar och förlagsrättigheter) vilken innehåller låtar som Don´t You Worry Child, Greyhound och Save The World. Affären innefattar även Axwell^Ingrossos förlagsrättigheter och masterinspelningar. Pophouse Entertainment kommer nu, i ett gemensamt bolag med medlemmarna i SHM, vidareutveckla och stärka SHMs varumärke och katalog via nya projekt och musikupplevelser.

Medlemmarna i SHM berättar:

- Det känns fantastiskt för oss att samarbeta med just Pophouse Entertainment som kommer att göra så mycket mer än att bara äga vår musik. De investerar inte bara kapital i SHM utan framförallt unik kunskap och erfarenhet vilket kommer att ta vårt musikaliska arv till nya områden och en ny publik.

- Vårt förvärv av SHMs musikrättigheter är bara början på vårt samarbete. Vi kommer nu att investera i, och utveckla, nya projekt och varumärkesbyggande aktiviteter kopplade till SHMs musik. Tillsammans ska vi öka värdet på gruppens musikaliska arv och nå en ny publik, både fysiskt och digitalt, något vi gjort framgångsrikt tidigare med exempelvis ABBA och Avicii, säger Johan Lagerlöf, head of investments Pophouse.

Swedish House Mafia har nära 19 miljoner lyssningar per månad på Spotify och har byggt sin karriär på banbrytande livespelningar, framgångsrika singlar, EPs samt samlings- och livealbum.

Den 15 april släpps Swedish House Mafias första studioalbum, Paradise Again, på Republic Records. Bandet har redan nu synts på omslagen till Billboard och SPIN, spelat på The Tonight Show samt fått en hit med “Sacrifice” på The Weeknd’s nya album. I juli-november ger de sig ut på en ny världsturné, Paradise Again World Tour, där de besöker större festivaler och arenor, bland annat Coachella.

- Swedish House Mafia var helt banbrytande när de kom och tog den elektroniska musiken från klubbarna till arenor världen över. Det ska bli otroligt spännande att, tillsammans med Axwell, Sebastian och Steve, få berätta deras historia för kommande generationer och en ny publik. Pophouse Entertainments förvärv av gruppens masterinspelningar och förlagsrättigheter är en milstolpe för oss, men det är vårt ”joint venture” med medlemmarna i bandet som bäst exemplifierar den typ av partnerskap vi söker i vår framtida expansion, säger Per Sundin, vd Pophouse Entertainment.

Steve Barnett har 50 års erfarenhet inom musikindustrin, bland annat som vd och styrelseledamot i Capitol Music Group samt styrelseordförande för Columbia Records. Under sin karriär har Barnett arbetat med artister som AC/DC, Adele, One Direction, Bob Dylan, Sam Smith och Katy Perry. Barnett kommer att leda Pophouse Entertainments arbete med att identifiera intressanta rättighetsinnehavare på den brittiska och amerikanska marknaden. Fokus är musikaliska, banbrytande arv och kataloger med stor potential för expansion och kreativa lösningar för nya målgrupper och plattformar.

- Jag har känt Per och Johan på Pophouse Entertainment i många år nu och vi drivs alla av en strävan att hitta de bästa idéerna och lösningarna för artisterna vi jobbar med. Jag hade också nöjet att arbeta med återlanseringen av ABBAs låtskatt i USA och Björn Ulvaeus är helt enkelt en av de mest innovativa artisterna och kreatörerna någonsin i musikbranschen. Jag ser verkligen fram emot att jobba tillsammans med hela Pophouse-teamet i skapandet av nya artistsamarbeten i USA och UK, säger Steve Barnett.

Fler nyheter från Pophouse Entertainment presenteras under våren. Storleken på dagens affär och omfattningen på kommande investeringar kommenteras inte av bolaget i dagsläget.

För mer information vänligen kontakta:
Johan Lagerlöf, head of investments Pophouse, johan.lagerlof@pophouse.se, 073 206 20 62

För bokning av intervjuer vänligen kontakta:
Lotta Balodis, lotta@balodis.se, 070 483 62 25
Liza Skoglund, liza@balodis.se

För pressbilder, klicka här.

 


About Pophouse Entertainment

Pophouse Entertainment ägs av Björn Ulvaeus, Conni Jonsson och Universal Music. Bolaget grundades 2014 av Björn Ulvaeus och Conni Jonsson för att stärka och vidareutveckla varumärken och koncept inom nöjesindustrin med exempel som kommande ABBA Voyage i London, nyligen invigda Avicii Experience och det digitala kulturcentret Space i Stockholm. Pophouse Entertainment äger och driver även Nordens ledande podcastproducent Perfect Day Media samt Cirkus och ABBA The Museum.


Contacts

Lotta Balodis
Head of investments Pophouse
Johan Lagerlöf