2021-10-19 07:56Pressmeddelande

Polarn O. Pyret utökar second hand-sortimentet – nu även babykläder

Drygt ett och ett halvt år har gått sedan Polarn O. Pyret lanserade PO.P Second Hand i alla nordiska butiker. Först ut i second hand-sortimentet var ytterplagg, och under hösten har jeans och ull lagts till i utbudet. Succén är ett faktum – därför har man nu beslutat sig för att även addera babykläder.

 

Minst tre barn i varje plagg

Forskningsstudier har visat att både klimatavtryck och användningen av färskvatten minskar avsevärt om man ökar den praktiska livslängden på ett plagg. Därför fortsätter Polarn O. Pyret att arbeta mot sitt mål, minst tre barn i varje plagg. Idag ärvs 63%* av Polarn O. Pyrets ytterplagg av minst tre barn och det långsiktiga målet är att denna andel även ska gälla övriga kategorier.

 

– Jorden klarar inte av vår tids konsumtion och som en del av klädindustrin måste vi därför producera färre plagg. För att bidra till ett sundare konsumtionsmönster gick vi år 2020 ut med ett löfte, att minska mängden nyheter vi producerar. Det innebär att antalet nya artiklar per år blir färre, men också att vi fokuserar på plagg som kan leva längre genom att ärvas och säljas vidare, säger Johan Munck, VD på Polarn O. Pyret.

 

Babykläder tar plats i sortimentet

Polarn O. Pyret har länge legat i topp när det gäller andrahandsförsäljning på olika marknadsplatser och har sedan 2010 erbjudit detsamma på sin egen hemsida. I februari 2020 lanserades dessutom second hand-försäljning av ytterplagg i alla nordiska butiker. Det innebär att kunder kan lämna in begagnade ytterplagg och få en ersättning i form av en värdecheck som kan användas till att köpa nya, eller begagnade plagg. Konceptet är en succé och antalet inlämnade plagg och nya ägare fortsätter att öka. En undersökning som gjordes bland Polarn O. Pyrets medlemmar en tid efter att tjänsten lanserats visade stor kundnöjdhet. Däremot efterfrågades det fler kategorier. Därför expanderas nu tjänsten till att även innefatta babykläder i storlek 44–80.

 

Babykläder har en tendens att användas mindre än man tror. Barnen växer fort och från en vecka till en annan kan de ha vuxit en storlek. Vissa plagg kanske får ett affektionsvärde, men det bästa för miljön är att låta plaggen ärvas vidare av ett syskon, en kompis eller en granne, säger Johan Munck.

 

Ansvar att minska klädindustrins miljöpåverkan

Klädindustrin är bland de mest förorenande industrierna i världen, där framförallt produktionen är den stora utmaningen. Ett plagg som får ett långt liv minskar behovet av att köpa nya kläder över tid. Det betyder mindre koldioxidutsläpp, avfall och resursanvändning. Polarn O. Pyret ser det som sitt ansvar att göra plagg av bästa kvalitet, som håller länge och kan bäras av flera barn. Att dessutom erbjuda möjligheten till second hand-köp i butikerna är ett stort och viktigt steg mot en mer hållbar industri.

 

Från och med den 19/10 går det bra att lämna in och köpa babykläder storlek 44–80** i alla Polarn O. Pyrets nordiska butiker. Läs mer om tjänsten på https://www.polarnopyret.se/pop-cares/langt-liv/pop-second-hand 

 

*Polarn O. Pyrets kundundersökning 2021

**Gäller ej accessoarer, underkläder, UV-dräkter och UV-underdelar.


Om Polarn O. Pyret

Polarn O. Pyret startade år 1976 med viljan att göra kläder som låter barn vara barn. Idag har vi över 40 år i branschen och är det ledande kvalitetsvarumärket för barn i Sverige, och säljs på flera marknader världen över. Vi gör kläder som tål att älskas, tvättas och slitas. Och som tillslut kan ärvas vidare till nästa barn, och nästa. Vi kallar det design som håller. För mer information gå in på www.polarnopyret.se