Att Försvarsmakten kontinuerligt, under mycket lång tid, genomför registerkontroller på personer som inte längre deltar i militär verksamhet är en allvarlig inskränkning av dessas personliga integritet. Pliktrådet vill nu att Justitieombudsmannen prövar om Försvarsmaktens agerande är lagligt.
Efter SvD:s avslöjande (torsdagen, 5 mars 2020) om att Försvarsmakten låter Säpo utföra löpande kontroller av alla som genomfört värnplikt, ifrågasätter Pliktrådet att agerandet är förenligt med säkerhetsskyddslagstiftningen.
Frågan måste prövas rättsligt. Säkerhetsskyddslagen säger att registerkontroller ska användas restriktivt. Att många tusen löpande blir granskade långt efter att de lämnat försvaret är inte restriktivt och inte rättssäkert, säger Pliktrådets ordförande Julia Hjertén.
Idag finns 4789 utryckta värnpliktiga som kommer att granskas av Säpo i minst tio år. I och med ett ökat antal värnpliktiga kan närmare 40 000 individer utsättas för Säpokontrollerna redan år 2025.
Pliktlagstiftningen innebär per definition en inskränkning av individens frihet och integritet. Pliktrådet anser att om ett demokratiskt land ska kunna använda ett sådant verktyg på ett legitimt sätt, måste staten iaktta stor restriktivitet och varsamhet.
Invånarna måste kunna ha förtroende för staten när vi tvingas till tjänstgöring. Idag ges inte information till oss värnpliktiga om att Säpo kommer granska oss tills vi fyllt 47 och det är svårt att förstå varför. Det är självklart rimligt att personer som ska genomföra militär utbildning också säkerhetsprövas. Men en krigsplacering är inte samma sak som deltagande i säkerhetskänslig verksamhet, säger Pliktrådets ordförande Julia Hjertén.
Hederliga medborgare med vanliga arbeten ska inte utsättas för att kontinuerligt kontrolleras mot belastnings- och misstankeregistret på det här sättet. Försvarsmakten skjuter myggor med kanon och det hela blir ett maktmissbruk som underminerar pliktlagens legitimitet, säger Julia Hjertén i Pliktrådet.
Fakta i frågan: Alla som genomfört värnplikt blir krigsplacerade i Försvarsmaktens beredskapsorganisation, krigsorganisationen. Efter att värnplikten återinfördes 2017 har Försvarsmakten beslutat att alla krigsplaceringar ska ske i så kallad säkerhetsklass, vilket innebär att registerkontroller ska genomföras av dessa. Kontrollerna består i att Säpo genomför utdrag ur belastnings- och misstankeregistret och rapporterar dem till Försvarsmakten. Krigsplacering gäller i tio år eller tills individen fyllt 47 år.
Pliktrådet företräder landets totalförsvarspliktiga. Rådet består av fem ledamöter som väljs av värnpliktiga ombud på en årlig nationell kongress. Medinflytandet för pliktpersonalen i totalförsvaret regleras i förordning och syftar till att utveckla grundutbildningsverksamheten och tillvarata de totalförsvarspliktigas intressen och rättssäkerhet.