2024-04-05 06:50Bloggpost

Pliktrådet besökte Röjdykarna

Alice Nilsson framför ett gäng ungdomar i en lektionssalAlice Nilsson med röjdykareleverna

Referat

V.13 besökte ordförande Alice Nilsson, tillsammans med flottiljförvaltaren Magnus Ström, de 14 värnpliktiga röjdykarna som just nu genomgår befattningsutbildning hos 4.Röjdykdivisionen i Skredsvik. Besöket markerar Pliktrådets sista besök under verksamhetsåret 23–24.  

Under förmiddagen genomförde röjdykarna dykprov i olika söktekniker. Eleverna skulle med rätt teknik söka upp en ammunitionslåda på 13 meters djup tillsammans med en kamrat. Alice och Magnus deltog som publik under momenten. Efter en stunds sökande skedde ett spelat olycksfallsmoment, något de värnpliktiga inte visste om. På så sätt skulle de prövas i sina sjukvårdskunskaper. Med fart i vattnet och i motorerna på ribbåten bar röjdykareleverna av mot hamnen där de skulle ta hand om sin skadade kamrat. Efter sjukvårdskontroller av kamrater och tryckkammaren avbröts momentet och röjdykareleverna gjorde sig klara för lunch.  

Röjdykarna övar olycksfallsmoment

Röjdykarna övar olycksfallsmoment

Efter lunchen fick Alice möjlighet att föreläsa för röjdykarna om Pliktrådets verksamhet. Där ingick bland annat information om hur man som värnpliktig kan bedriva centralt medinflytande, vad Värnpliktskongressen är, samt vilka frågor Pliktrådet driver för de värnpliktiga. Efter föredragningen följde ett samtal om hur röjdykarna upplevde sin utbildning.  

Eftermiddagen avslutades med att Ludvig Adielsson, chef för marinens EOD-skola, föreläste om hur röjdykardivisionen verkar, hur grundutbildningen är upplagd, och hur organisationen framåt kommer utvecklas. Alice fick också möjlighet att träffa Divisionschefen Martin Blomqvist för att återkoppla efter besöket och samtalet med de värnpliktiga.  

Information om befattningen

Röjdyk är en av Försvarsmaktens mest krävande värnpliktsbefattningar. Att vara röjdykare innebär att destruera/röja ammunition eller andra typer av föremål under vatten, både i sjö, hav och hamn. Grundutbildningen är 12 månader lång och genomförs på fyra olika orter. De värnpliktiga rycker in i Göteborg för att få sina grundläggande soldatkunskaper. Därefter genomför de utbildning i Berga för att få gruppchefsutbildning. Därefter lär de sig sjömanskap i Karlskrona, för att slutligen få sin befattningsutbildning i Skredsvik och därmed få sin röjdykarexamen.  



Om Pliktrådet

Pliktrådet företräder landets totalförsvarspliktiga under grundutbildning. Pliktrådet består av fem ledamöter som väljs av värnpliktiga ombud på värnpliktskongressen. Medinflytandet för pliktpersonalen i totalförsvaret regleras i förordning och syftar till att utveckla grundutbildningsverksamheten och tillvarata de totalförsvarspliktigas intressen och rättssäkerhet.


Kontaktpersoner

Linnéa Linde lundin
Ordförande
Linnéa Linde lundin