2022-10-22 16:23Pressmeddelande

IPA från Jämtlands Bryggeri tog hem Nolia Beer Master 2022

Jonas Jordahl och Anders Thelenius från Jämtands Bryggeri tog emot priset för  att vara bäst av de bästa i Nolia Beers öltävling och korades som vinnare av Nolia Beer Master 2022 med sin India Pale Ale. Silver vanns av The Pineridge Brewery m...Jonas Jordahl och Anders Thelenius från Jämtands Bryggeri tog emot priset för att vara bäst av de bästa i Nolia Beers öltävling och korades som vinnare av Nolia Beer Master 2022 med sin India Pale Ale. Silver vanns av The Pineridge Brewery m...

Årets öltävling är avgjord och vinnare, silver- och bronsmedaljörer i tio olika kategorier har utsetts. Dessutom har best i show korats som också står som vinnare av Nolia Beer Master 2022. Det blev i år India Pale Ale från Jämtlands Bryggeri.

Det är andra gången på rad Jämtlands Bryggeri vinner Nolia Beer Master. Senast vann de med en lager, Bärnsten.

 

Under Nolia Beer, som hålls 21-22 oktober på Nolia i Umeå, genomförs också en öltävling. I år har ca 120 bidrag från 21 bryggerier deltagit.

– Juryn har under två dagar smakat tävlingsbidragen i en blindprovning där endast ölens öltyp varit känd, säger Jonas Dahlberg, projektledare för Nolia Beer och vd på Nolia som arrangerar mässan.

Anders Thelenius, vd på Jämtlands Bryggeri är stolt och nöjd. Det är andra gången i rad de vinner Nolia Beer Master. Senast vann de med en lager, Bärnsten.

– Det känns mycket bra. Jag måste framhålla vår personal på bryggeriet som gör ett fantastiskt jobb. Vi har duktiga bryggare. I vanliga fall får vi bara ett kvitto på hur mycket vi säljer vilket är ett trubbigt sätt att mäta sin kvalitet. Att mäta sig mot andra bryggerier och få ett kvitto på vår kvalitet är otroligt viktigt. Dessutom tar vi med oss mycket inspiration från andra vinnare, säger Anders Thelenius.

Dave Orman är tävlingsjuryns ordförande.

– Juryarbetet har gått väldigt smidigt. Arbetet har varit intressant för att varje medlem av juryn har gått in i arbetet med sin egen smakprofil och sina egna förväntningar något som gjort att de tyckt olika. Det resultat vi slutligen enades om är jag väldigt nöjd med. 

Kvaliteten på årets bidrag har varit väldigt hög. Bryggeriscenen, särskilt i Norrland men också i Sverige som helhet har alltid hållit extremt hög kvalitet. Varje år blir bara bättre och bättre och det har varit ett nöje att provsmaka alla öl, säger han.

 

Alla vinnare:

NOLIA BEER MASTER 2022 

Guld: India Pale Ale - Jämtlands Bryggeri

”En ale med tydliga toner av brittisk humle med blommor, apelsin, örter samt härligt rostade karamelltoner som dyker upp i eftersmaken.”

Silver: The Big Beautiful Walrus - The Pineridge Brewery 

Brons: Vinterlager - Östersunds Nya Ångbryggeri 

 

LJUS LAGER
Guld: Janne Shuffle - Bryggverket
Silver: El Guapo Grande - Östersundsbryggerier 

Brons: Pilsner - Fjällbryggarna 

 

MELLANMÖRK & MÖRK LAGER 

Guld: Vinterlager - Östersunds Nya Ångbryggeri 

Silver: Havsbris - Lockeby Bryggeri
Brons: Midvinternatt - Lockeby Bryggeri 

 

BRITTISK ALE
Guld: India Pale Ale - Jämtlands Bryggeri 

Silver: Tomtebo - Westerbottens Bryggeri 

Brons: Julöl - Jämtlands Bryggeri 

 

AMERIKANSK ALE
Guld: The Erratic Elephants - The Pineridge Brewery 

Silver: No Monkey Business APA - The Pineridge Brewery

Brons: 41337 Session Pale Ale – Bryggverket

 

AMERIKANSK IPA
Guld: Umeå Dubbel IPA - Bryggeriet i Umeå
Silver: The Glorious Gorillas DIPA - The Pineridge Brewery 

Brons: The Edgy Eagles NEIPA - The Pineridge Brewery 

 

BELGISK & TYSK ALE
Guld: Belgian Dubbel - Jämtlands Bryggeri 

Silver: Dubbel - Bryggverket
Brons: Kataja Vehnä - Bock’s Corner Brewery 

 

PORTER & STOUT
Guld: The Big Beautiful Walrus - The Pineridge Brewery 

Silver: Älv Imperial Stout - The Pineridge Brewery 

Brons: Myggan Imperial Stout - Alnöl 

 

SYRLIG ÖL
Guld: The Rowdy Roosters - The Pineridge Brewery 

Silver: The Tense Tucans - The Pineridge Brewery 

Brons: Crossfade Sour Ale - Beer Studio 

 

ÖL MED LÄGRE ALKOHOLHALT 

Guld: Gose Granskott - U and Me Beer 

Silver: Lillpangarn - Bryggverket 

Brons: ¡Cada Dia! - Jemtehed & Brande 

 

ÖVRIG ÖL
Guld: Barrel Aged Doppelbock - Bock’s Corner Brewery 

Silver: Fjällguld - Fjällbryggarna
Brons: Braggot - Northern Brewers 

 

Juryn:

DAVE ORMAN
Juryordförande
Dave kommer från England och har arbetat i ölbranschen i 20 år. Efter han tog sin examen som ölsommelier i London 2017 grundade han Umeå Beer Club som snart firar 5-årsjubileum. Han älskar massiva imperial stouts och fruktiga NEIPAs, och detta är fjärde gången han är domare i Nolia Beer Master-tävlingen.

NIKLAS JOHANSSON
Ölnörd och hembryggare sedan mer än tio år. Är medarrangör till Norrlands hembryggarträff och har suttit med i Nolia beers domarkommitte sedan starten.

HANNA ERIKSSON
Hanna Eriksson är en av Umeås många duktiga sommelier. Hon har vunnit Lily Bollinger Award och blev då korad Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Hon har varit del av Nolia Beers jury 4 gånger tidigare.

ANDREAS SELLIN
Andreas Sellin är hembryggare och ölnörd. 2016 var han en av de som startade upp Norrlands hembryggarträff, där han även är styrelseordförande. Han har varit en del av Nolia Beers jury sedan 2017

MIMMI ÄIJÖ
Mimmi flyttade till London som 18-åring, drev en pub och har i olika sammanhang arbetat till och från med öl sedan dess. Hon är involverad i arbetet med Umeå Beer Club, dricker helst funky IPAs eller stouts svarta som natten och detta är andra året hon är en del av Nolia Beers jury.

ANDRÉ NORDIN
André Nordin är en IPA och Stout älskande hovmästare på Umeå Folketshus. Det är andra året han jobbar som samordnare av Nolia Beers blindprovning.

För mer information, kontakta:
Jonas Dahlberg                                   
Projektledare och vd, Nolia AB                                                      
090-88 88 603, 070-584 11 60           
jonas.dahlberg@nolia.se                     

Nolia Beer arrangeras av Nolia AB och är Norrlands egen ölmässa. Den hålls 21-22 oktober 2022 i Umeå. Nolia Beer bjuder på mässa, provsmakningar samt mingel för besökaren och möjligheten att skapa eller öka sina nätverk. På mässan hittar man mikrobryggerier, ölimportörer, bryggerier, mat och delikatessföretag. Här kan besökare också shoppa andra smakrika produkter.Om Nolia AB

Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi nära 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största. Hos oss träffas varje år över 250 000 människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.


Kontaktpersoner

Jonas Dahlberg
VD, Nolia AB
Jonas Dahlberg
Erik Säfvenberg
Pressansvarig
Erik Säfvenberg

Relaterad media