Merkeb Debessay, 22, från Växjö är en av tio unga som ingår i den ungdomskommitté som Sveriges Konsumenter just startat.
– Överskuldsättningen bland unga är ett tecken på att något är väldigt fel. Därför växlar vi upp arbetet för – och med – unga, säger Johanna Hållén, generalsekreterare.
I helgen samlades Sveriges Konsumenters nya ungdomskommitté för första gången för att lansera organisationens nya ungdomsprogram. Det är en nationell satsning som ska stötta unga konsumenter i ett alltmer komplext konsumentlandskap.
– Det känns fantastiskt att vi äntligen är i gång. Det är ett stort engagemang i gruppen och deras individuella historier visar verkligen hur konsumentfrågorna påverkar barns och ungas vardag, säger Elias Aspudd, projektledare för Sveriges Konsumenter Unga.
Johanna Hållén håller med:
– Vi behöver fortsätta arbeta proaktivt och långsiktigt med konsumentfrågor. Och vi ser ju hur hårt unga drabbas, därför är det så viktigt att deras röster hörs också. Särskilt som vi i ett digitaliserat samhälle möter så olika budskap beroende på var i livet vi är.
Överskuldsättning, aggressiva försäljningsmetoder och en otillräckligt reglerad digital marknad är några av de utmaningar som unga konsumenter ställs in för. Det är svårt att vara en medveten konsument och göra rätt och hållbara val. Samtidigt rustas inte unga tillräckligt väl under skoltiden för att inför vuxenlivet.
Syftet med ungdomsprogrammet är att ge unga ökad kunskap om konsumentfrågor och sina konsumenträttigheter samt verktyg för att påverka. Det riktar sig mot unga med och utan lindrig intellektuell funktionsnedsättning mellan 16 och 30 år.
Tio unga från olika delar av Sverige har rekryterats för att ingå i Sveriges Konsumenters ungdomskommitté. Det är de som kommer att styra över inriktning och budskap. Merkeb Debessay från Växjö är alltså en av dem.
Hon tycker att det är viktigt att våga göra sin röst hörd. För henne har det inte varit självklart:
– Att som flykting växa upp i ett nytt samhälle där jag inte kände mig van vid det svenska samhället, gjorde att jag ofta var rädd att göra min röst hörd. Därför är det viktigt för mig att få vara delaktig i kommande samhällsförändringar, där jag kan göra en verklig skillnad för dagens unga som kanske inte känner att de har koll på allt som rör dem.
Nu studerar hon juridik och är särskilt intresserad av just konsumenträtt.
– Jag drömmer om att lära ut den kunskapen till unga, som inte känner att de kan säga ifrån mot stora företag som missköter sig. Jag har själv känt mig maktlös när något har blivit fel i en beställning eller en vara har gått sönder, och jag har fått ett drygt mejl från företaget som säger att det inte finns något de kan göra. Men nu, efter att jag har läst avtalsrätt och fördjupat mina kunskaper, har jag insett att det finns mycket mer som de företagen kan göra. Dock kan det vara en lång process att få sin rätt igenom; och det vill jag se ändring på.
Trots att hon bara är 22 år kan hon se hur trycket på unga i sociala medier förändrats över tid:
– Man är konstant överöst av annonser och fast fashion-trenden har gjort allt så mycket billigare. Tyvärr är det inte mycket som sätter stopp för att unga ska handla massor, för att konstant försöka efterlikna det trendande idealet. Mitt mål är att försöka få mina yngre systrar och andra att förstå att en tröja för 30 kronor har mycket större påverkan på klimatet och samhället än de tror.
Ungdomsprogrammet genomförs inom ramen för projektet Sveriges Konsumenters Unga och finansieras av Allmänna arvsfonden. Projektet påbörjades i september 2024 och fortsätter till augusti 2027.
Läs mer om projektet och kommittén här.
Sveriges Konsumenter är en oberoende, ideell organisation som tillsammans med sina medlemsorganisationer arbetar för alla konsumenters bästa genom att granska företag, påverka politiken och stärka konsumentmakten. Visionen är ett hållbart samhälle där konsumentens röst och rätt är stark. Sveriges Konsumenter ger även ut tidningen Råd & Rön och samarbetar med internationella konsumentorganisationer.