2024-04-24 04:30Pressmeddelande

Konst på export – ett frukostseminarium om att sälja och visa konst utomlands

Isobel Dennis. Foto av Crafts Council.Isobel Dennis. Foto av Crafts Council.

Välkomna till ett frukostseminarium om att sälja och visa konst utomlands arrangerat av Konstnärernas Riksorganisation. Seminariet ingår i programmet för Röhsska museets konsthantverksdagar som äger rum som en del av och parallellt med Craft Days som är en biennal för samtida konsthantverk.

Plats: Auditoriet, Röhsska Museet, Vasagatan 37-39 i Göteborg
Tid: Fredag 3 maj 2024 kl 09.00–12.00
Seminariet hålls delvis på engelska och delvis på svenska.
Vi bjuder på frukost med frallor, juice, te eller kaffe.

Det är kostnadsfritt att delta. Läs mer om villkor för anmälan och anmäl dig via länken nedan senast måndagen den 29 april.

Anmälan: https://kro.se/kurser/seminarium-craft-days/ 

Den internationella marknaden kan erbjuda konsthantverkare möjligheter till profilering, konstnärlig utveckling, försäljning, nätverkande och regelbundna inkomster från inredningsarkitekter och återförsäljare. Men hur gör man för att arbeta proaktivt och framgångsrikt med att sälja och visa upp sitt arbete utomlands? På vilka sätt kan man nå utländska marknader och kunder?

Seminariet gästas av Isobel Dennis, chef för konsthantverksmässan Collect Fair, som berättar om sitt arbete med en av världens mest inflytelserika mässor med fokus på samtida konsthantverk och design. Geska Helena Brečević från Konstnärernas Riksorganisation presenterar handboken "Konst på Export", en steg-för-steg-guide med praktiska råd om hur man packar, transporterar och förtullar konst vid export. Hon kommer också att dela med sig av insikter från rapporten "Konstbranschen i siffror 2023". Evelina Hedin berättar om Konsthantverkscentums internationella projekt. Simon Lind, packmästare på Transart förmedlar vad man bör tänka på när man packar och transporterar konst. Smyckekonstnären och galleristen Karin Roy Andersson och skulptören Eva Hild delar med sig av sina personliga erfarenheter av att packa, transportera, ställa ut och sälja konst utanför Sverige.

”Dagens svenska bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare verkar ofta på en internationell marknad. Men att ställa ut och sälja sina verk utomlands kan vara krångligt”, säger Geska Helena Brečević som författat handledningen ”Konst på export” för Konstnärernas Riksorganisation. ”Vår förhoppning är att handledningen ska vara till hjälp för bild- och formkonstnärer som planerar för utställning eller försäljning utanför Sveriges gränser. Vi arrangerar detta seminarium för att erbjuda en fördjupning i frågor som rör export av bildkonst och konsthantverk till utländska marknader.”

För intervjuer med deltagarna och annan information kontakta Geska Helena Brečević på 070-990 37 55 eller geska.brecevic@kro.se.
Porträtt: Isobel Dennis, foto av: Crafts Council.

MER INFORMATION OM DELTAGARNA

Isobel Dennis är Director för Collect Fair – en av världens mest inflytelserika mässor med fokus på samtida konsthantverk och design.

Karin Roy Andersson är smyckekonstnär och konstnärlig ledare för galleri Four i Göteborg.

Eva Hild är skulptör och har deltagit i ett stort antal utställningar och utfört offentliga gestaltningar.

Evelina Hedin arbetar som internationell koordinator på Konsthantverkscentrum i Stockholm. Hon är även verksam som textilkonstnär och kurator inom konsthantverksfältet.

Geska Helena Brečević arbetar som projektledare på Konstnärernas Riksorganisation. Hon är konstnär, filmare och skribent och driver plattformen Performing Pictures.

Simon Lind är packmästare på TransArt. Företaget som bildades 1991 är specialiserat på att hantera och transportera ömtåliga och värdefulla konstverk och erbjuder också kringtjänster som packning, montering och installation.


Om Konstnärernas Riksorganisation

Konstnärernas Riksorganisation företräder 3500 yrkesverksamma bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige. Vi arbetar för konstnärlig frihet och goda villkor för bild- och formkonstnärer.


Kontaktpersoner

Geska Helena Brečević
Geska Helena Brečević