2024-02-06 05:30Pressmeddelande

Konstbranschen i siffror 2023 lanseras på Folk och Kultur

Konstbranschen i siffror 2023, omslag. Bilden är en visualisering. Bild omslag: Verk av Liu Chien-Kuang. Foto: Daniel Engvall/Form Design Center. © Liu Chiaen-Kuang/Bildupphovsrätt (2023).Konstbranschen i siffror 2023, omslag. Bilden är en visualisering. Bild omslag: Verk av Liu Chien-Kuang. Foto: Daniel Engvall/Form Design Center. © Liu Chiaen-Kuang/Bildupphovsrätt (2023).

Den 9 februari 2024 presenterar Konstnärernas Riksorganisation rapporten Konstbranschen i siffror 2023 på det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur. Nytt för årets rapport är en särskild kartläggning av konsthantverkares export.

I år är det fjärde gången sedan starten år 2017 som statistik om den svenska konstbranschen har sammanställts i en rapport av Konstnärernas Riksorganisation. I årets rapport läggs särskilt fokus på konsthantverk på export genom en riktad enkätundersökning till konsthantverkare.

– ”Då konsthantverkares försäljning, och då särskilt export, är osynlig i statistiken har vi valt att i årets rapport lägga särskilt fokus på detta”, säger Eva Månsson, verksamhetschef på Konstnärernas Riksorganisation.

435 konsthantverkare besvarade enkätundersökningen. Av dessa uppgav 29 procent att de haft någon export 2022 och 2023. Konsthantverkarna anger att brist på affärskontakter och tillgång till finansiering samt krångliga lagar och regler utgör hinder för att de skall kunna öka sin internationella försäljning.

Konstbranschen i siffror 2023 visar på både väntade och mer överraskande effekter i kölvattnet av coronapandemin.

– ”Några oväntade effekter var att nedgången i antalet gallerier och konsthandlare tillfälligt bröts under pandemin, samt att import, export och andrahandsförsäljning av konst ökat sedan dess”, säger Eva Månsson.

De offentliga inköpen av konst ökade till och med år 2021. Kommuner står för den största delen (60 procent), regioner för 20 procent och staten för en mindre andel. 2022 och 2023 är de inrapporterade beställningarna av offentlig konst lägre, något som delvis kan förklaras av en fördröjning i inrapporteringen.

Konstbranschen i siffror 2023 är skriven av Maria Adenfelt, senior konsult på Sweco Sverige, på uppdrag av Konstnärernas Riksorganisation. Rapporten har sedan år 2017 publicerats vartannat år. Innehållet begränsas i viss mån av tillgången till officiell och aktuell statistik inom området.

Mer information:

Rapporten presenteras på Folk och Kultur i Eskilstuna den 9 feb kl 12.30-13.00 i Lokomotivet. Läs mer på: https://folkochkultur.se/program/punkt/849

Läs eller ladda ner Konstbranschen i siffror 2023:
https://kro.se/rapporter/konstbranschen-i-siffror-2023/

För intervjuer och information kontakta Jon Brunberg, pressansvarig på Konstnärernas Riksorganisation, jon.brunberg@kro.se, 070-275 59 29


Om Konstnärernas Riksorganisation

Konstnärernas Riksorganisation företräder 3500 yrkesverksamma bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige. Vi arbetar för konstnärlig frihet och goda villkor för bild- och formkonstnärer.


Kontaktpersoner

Jon Brunberg
Kulturpolitisk strateg och pressansvarig
Jon Brunberg