2023-10-02 05:00Pressmeddelande

Ny handledning underlättar när konst går på export

Omslag till Konst på export. Bilden visar skulpturer av Eva Zethreus. © Eva Zethreus/Bildupphovsrätt (2023). Bild får användas fritt i samband med nyhetsinslag om handledningen Konst på export. Omslag till Konst på export. Bilden visar skulpturer av Eva Zethreus. Får användas fritt i samband med nyhetsinslag om handledningen Konst på export. Uppge: © Eva Zethreus/Bildupphovsrätt (2023).

Dagens svenska bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare verkar ofta på en internationell marknad. Men att ställa ut och sälja sina verk utomlands kan vara krångligt. För att underlätta för bild- och formkonstnärer som planerar för utställning eller försäljning utanför Sveriges gränser har Konstnärernas Riksorganisation tagit fram handledningen ”Konst på export” som lanseras under ett frukostseminarium i samarbete med Svensk Form den 5 oktober som en del av Stockholm Craft Week.

I dag är det självklart för svenska bild- och formkonstnärer att ställa ut och sälja sin konst internationellt. Sverige exporterar konst till ett värde av omkring 250 miljoner kronor årligen och USA är den största mottagaren av export av konst från Sverige enligt Konstnärernas Riksorganisations rapport Konstbranschen i siffror 2021.

Processen för export är dock komplex och reglerna snåriga. Det som kan verka som en stor möjlighet och ett inte alltför komplicerat företag kan visa sig vara mer omständligt än vad det verkar vid första anblicken. För att underlätta arbetet för bild- och formkonstnärer som planerar för utställning eller försäljning utanför Sveriges gränser har Konstnärernas Riksorganisation, som är sveriges största intresseorganisation för bild- och formkonstnärer, tagit fram handledningen ”Konst på export”. Den innehåller information och handgripliga råd om allt från momsfrågor och tulldeklarationer till packning av konstverk.

I “Konst på Export” berättar konstnären Torsten Jurell, smyckekonstnären Sofia Björkman, keramikern Jonas Lindholm och glaskonstnären Nina Westman om sina erfarenheter, goda som dåliga, av att ställa ut och sälja sin konst utomlands. Tova Bjurström som är packmästare på Moderna Museet delar med sig av sina bästa tips om hur man på bästa sätt kan förbereda sina verk för transport.

“Konst på export” lanseras under ett frukostseminarium i samarbete med Svensk Form den 5 oktober kl 09.00-11.00 som en del av Stockholm Craft Week 2023.

Medverkar gör Geska Helena Brečević, rapportförfattare, Mats Widbom, VD Svensk Form, Sofia Björkman, smyckekonstnär, Philip Zetterlund och Miriam Stenbacka,Tullverket och Yoko Andersson Yamano, konsthantverkare.

Seminariet är fullbokat men det går att ta del av en inspelning från och med den 9 oktober på www.kro.se.

Du kan redan nu ladda ned handledningen i PDF-format från vår hemsida.
https://kro.se/rapporter/konst-pa-export/

En högupplöst pressbild på omslaget:
https://kro.se/media/images/Konst-pa-export-omslag.original.jpg

Omslagsbilden visar skulpturer av Eva Zethreus. © Eva Zethreus/Bildupphovsrätt (2023)


Om Konstnärernas Riksorganisation

Konstnärernas Riksorganisation företräder 3500 yrkesverksamma bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige. Vi arbetar för konstnärlig frihet och goda villkor för bild- och formkonstnärer.


Kontaktpersoner

Jon Brunberg
Kulturpolitisk strateg och pressansvarig
Jon Brunberg